Kitiltották az autókat a világ legismertebb parkjából

Csökkenteni akarták a közlekedési balesetek számát, emellett környezetvédelmi okai is voltak annak a lépésnek, mely alapján kitiltották az autókat a világ legismertebb parkjából, a New York-i Central Parkból. A várakozások szerint így a terület egyre biztonságosabb és nyugodtabb hellyé válik.

Az embereknek épült

Kitiltották az autókat a New York-i Central Parkból júniusban. A döntést Bill de Blasio New York-i polgármester ismertette. Június 27-től immár kizárólag a gyalogosoké, a futóké és a kerékpárosoké a Central Park, amelyben egyébként 838 állatfaj él, köztük 78 féle lepke, 46 madárfaj és 9 féle szitakötő. Az intézkedés a közlekedési balesetek számát hivatott csökkenteni, emellett környezetvédelmi okai is voltak. A polgármester szerint a parkot egyébként sem az autósoknak szánták, mivel több, mint 150 évvel ezelőtt alakították ki, és akkor még autók sem voltak. A parkot egyébként Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux tervezte.

Biztonságosabb és nyugodtabb hely lesz

A Manhattan közepén elterülő terület 325 hektáron helyezkedik el, az 50-es utcáktól, a város kereskedelmi negyedétől egészen a 110-es utcákig, vagyis a Harlemig húzódik. Minden évben több mint 42 millióan fordulnak meg benne. A parkban állatkert, csónakázó tavak, különböző rendezvényhelyszínek kerültek kialakításra, 1962-ben pedig történelmi emlékhellyé nyilvánították. A park északi területéről már 3 évvel ezelőtt kitiltották a járműveket, ez az új intézkedés viszont az egész területről kiűzte a kocsikat. Az autók hétköznapokon és csúcsidőben immár csak a Central Parkot keresztező 4 úton közlekedhetnek, amelyek alapból is a forgalom elvezetését célozták.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat