Kitalálod, milyen autók piaca nőtt a legnagyobbat?

Az autóiparban az a szép, hogy állandóan változik. Nincsenek kőbe vésett szabályok, amelyeket ne lenne érdemes legalább megfontolni. Bár lassú a folyamat, ezek a körülmények segítették a hálózatról tölthető hibridek elterjedését, amelyek napjainkban a leggyorsabban növekvő piaccal rendelkeznek.

A plug-in az új varázsszó

Hová tart az autóipar? Sokan sokfélét állítanak ezzel kapcsolatban. Van, aki szerint a benzines modelleknek sosem lesz valós riválisuk, más a hidrogénes, esetleg a gázos, megint más pedig az elektromos meghajtásra esküszik. Mindegyik típus mellett fel tudunk sorolni előnyöket, hátrányokat, ám az összképet kell nézni, ami a környezettudatosabb megoldások elé mutat. A kérdés viszont az, hogy milyen ütemezéssel juthatunk el például a dízelüzemű járművek teljes eltűnéséig, vagy a benzines motorok visszaszorításáig. Biztos, hogy évtizedes távlatokban kell gondolkozni, de a folyamat már elkezdődött, és visszafordíthatatlan. Ezt erősíti egy friss kutatás, amely szerint Európa jelentős piacait vizsgálva jelenleg a leggyorsabban a hálózatról tölthető hibridek népszerűsége nő. Hogy melyek ezek? Azok a hibrid járművek, amelyeket ugyebár belső égésű motor és újratölthető akkumulátor is hajt, ezek között pedig váltani lehet. Városon belül például az elektromos meghajtás az olcsóbb, hosszabb távra viszont továbbra is a benzines a nyerő. A két technológia kombinációja mellé járó „hálózatról tölthető”, angolul „plug-in” jelző pedig arra utal, hogy ezeket egyszerűen, a mindenki által ismert elektromos hálózatról is feltölthetjük.

Mindenhol nőnek a számok

A tanulmány az öt legnagyobb nemzeti autópiacot vizsgálta Európában, ezek Olaszországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban és Franciaországban vannak. Fejlett, nyugati nemzetekről van tehát szó, értelemszerűen ezek előrébb tartanak, a társadalom anyagi helyzete könnyebben lehetővé teszi a modernebb technológiára váltást. Szóval ezeken a piacokon az év első három negyedévében 146 ezer plug-in hibrid kelt el, ami nem kevesebb, mint 316 százalékos növekedést jelent 2019 azonos időszakához képest. Hogy egyszerűbben fogalmazzunk: ahol az embereknek jut pénze autóvásárlásra, háromszor annyi plug-in hibrid fogyott, mint tavaly. Érdekesség, hogy a hálózatról nem tölthető hibridek is népszerűek, ezek azok a modellek, amelyeket az autó benzinmotorja tölt vissza menet közben. Az ilyenekből több fogyott, összesen 386 ezer darab, de ez „csak” 97 százalékos növekedés tavalyhoz viszonyítva. Ha a teljesen elektromos meghajtású kocsikat vizsgáljuk, akkor is nőnek a számok: az említett öt piacon 179 ezer fogyott, ez 121 százalékos növekedés 2019-hez képest.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat