Ki akarja végezni az autóját? Ezeket tegye vele!

Természetesen tudjuk, hogy senki sem akarja idő előtt tönkretenni az autóját, kivéve a roncsautók szerelmeseit. A cím irónia – azt mutatjuk meg, milyen szokásokkal tehet nagyon-nagyon rosszat a járműnek.

Változtassunk, életmentő lehet

Nem csak az autónkat, az életünket is megmentheti, ha leállunk néhány rossz szokással az autóvezetés kapcsán – de most kezdjük az autó épségével! Ön betartja a sebességkorlátozást, odafigyel a közúti jelzésekre? „Ezen a sárgán még” mindig gyorsan áthajt, majd ha kell, satufékkel áll meg, vagy inkább szépen „csorog” a többiekkel a forgalomban? A hirtelen sebességváltásokkal, fékezésekkel sem a fékrendszernek, sem a motornak nem tesz jót – ha nem tud lemondani indulatairól, hordja sűrűbben szervizbe autóját! Sőt, a karosszéria is bánhatja a lobbanékonyságát. Nem kell magyarázni, mennyivel nagyobb így egy koccanás veszélye, mintha higgadt maradna – és ha rendőrt kell hívni, már biztos nem ér oda, ahová annyira sietett. Az sem lenne rossz, ha vezetés közben hanyagolná a telefonját a sofőr, mert ez a balesetek egyik legnagyobb rizikófaktora. A legújabb felmérések szerint a kihangosítós megoldás sem jó, mert hiába nincs kézben a készülék, ha a figyelem ugyanúgy nem az útra összpontosul, hanem a beszélgetésre. Bírjunk ki ennyit, életet menthet.

Eddig elment, most tönkrement

A magyar szeret mindennel jól járni – családban is hallottunk már olyan történetet, hogy az autóban eladásig nem cseréltek például olajat. Amikor tönkremennek drágán kicserélhető alkatrészek, esetleg elfüstöl a motor, akkor döbbennek rá a nagy spórolók, hogy tényleg ment eddig csere nélkül – de ennek is ára van. Ha nem akarja nagy költségekbe verni magát, ne hanyagolja el a szervizelést! Ne hallgasson azokra, akik azt mondják, ekkora kopással még erre a télre jó lesz az a gumi; felesleges ilyen enyhe teleken a fagyálló, a ködlámpát soha nem használjuk, és nem is annyira rozsdás az a karosszéria, majd a sógor megnézi a műhelyben, mit tud tenni vele. A jól működő alkatrészek védenek a legjobban a balesetek ellen – persze a saját figyelmünk mellett –, és az útviszonyoknak megfelelő felszereltség, vezetési stílus. Az sem jó szokás, ha csak a sárosabb időszak végén tisztíttatja le, és nézi át alaposan az alvázat, a karosszériát, mert addigra talán már enni kezdi a rozsda. A karosszériának az sem tesz jót, ha tesz a parkolási szabályokra – érheti kár, akár a rossz helymegválasztás, akár egy vérmesebb lakó miatt, akinek elálltuk a kijáratát. Egy utolsó tanács: akkor se dohányozzunk az autóban, ha nincs gyerekünk, akit szállítunk vele! Egy idő után annyira beveszi magát a szag, hogy egy erdőnyi wunderbaum sem tünteti el.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat