Készüljön a hidegre téli ablakmosóval!

A téli gumi és egy jól időzített olajcsere bizony még nem jelentenek elég felkészülést a télre. Nagy bajt előzhetünk meg, ha téli szélvédőmosó folyadékot és fagyállót is öntünk a megfelelő tartályokba.

Amikor szétreped a cső

A téli időszakban a hőmérséklet éjszakánként szinte mindig fagypont alatt marad. Télfüggő, de gyakran előfordul, hogy éjszaka -10, de akár -20-25 fokra is csökkenhet a hőmérséklet. Tavaly erre számtalan példát láthattunk, előfordult olyan időszak, amikor hosszú hetekig napközben is alig volt melegebb -10 foknál. Éppen ezért ebben az évszakban kötelező figyelni, hogy az autónkhoz használt szélvédőmosó folyadék megfelelő minőségű, azaz mindenképp fagyálló legyen. Persze az is fontos, hogy oldja fel a szélvédőre ragadt bogarakat, de ha belefagy a tartályba, annak súlyos következményei lehetnek. Nemcsak a tartály, hanem a vízvezető csövek is szétrepedhetnek, ha pedig a szélvédőre kerülve dermed meg, az balesetveszélyes is lehet.

Tesztelnek a fogyasztóvédők

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) minden évben tesztekkel jelentkezik, amelyben megállapítja, hogy az ablakmosó folyadékok egy része silány minőségű, nem tartja a beígért fagypontot. Kiderítik, hogy tízből hány termék nem tisztítja megfelelően a szélvédőt. Emiatt érdemes figyelemmel követni a témát a hírekben, de akkor sem veszítünk sokat, ha néha közvetlenül keressük fel az NFH honlapját. A tavaly téli tesztjükben például 32 mintán vizsgálták a kristályosodás kezdeti hőmérsékletét, azaz a dermedéspontot. Kilenc fagyálló folyadék és 23 téli szélvédőmosó folyadék szerepelt a tesztben. Hat szélvédőmosó folyadék és két fagyálló nem felelt meg a címkén jelölt hőmérsékleti értéknek. Az autóknál hatványozott igaz az a közhelynek számító mondás, hogy az olcsóbb drágább. Érdemes inkább kicsit mélyebben a pénztárcánkba nyúlni, és megbízható terméket választani, mint az olcsó, kétes eredetű folyadékokat előnyben részesíteni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat