Állandó sebességgel – mire jó a tempomat?

Nemcsak a fogyasztásra, hanem a sofőr testtartására igen jótékony hatással van a tempomat. A sebességtartó elektronika az emelkedőn is az autó mellett van, de a lejtőn sem hagyja cserben.

Ideális testhelyzet a sofőrnek

A tempomat, azaz a sebességtartó elektronika az autós extrák közül az egyik legújabb, Magyarországon még kevésbé elterjedt szolgáltatás. A lényege, hogy a gázpedál nyomása nélkül tudjuk egyenletes tempóban tartani az autónkat.  A tempomat kezelése egyszerű, csak két gombot kell megjegyeznünk a használatához. A sebességtartásnál a rendszer tárolja a pillanatnyi sebességet, állandóan értéken tartja azt. Az autó ilyenkor az emelkedőn és a lejtőn is ugyanolyan sebességgel megy, tehát nem lassul, de nem is gyorsul. Amellett, hogy rendkívül biztonságos, a tempomat az autó fogyasztására is igen jó hatással van. Ráadásul kényelmes testhelyzetet biztosít a sofőrnek, ami talán az egyik legfontosabb érv a használata mellett.

Költséges kényelem

A tempomatban van egy biztonsági funkció, ami azért felel, hogy ha használjuk a féket, vagy éppen a kuplungot, akkor automatikusan kikapcsol. Így nem akadályozza a vészfékezést, az üresbe tett motor sem pörög túl. A beépített memóriájának köszönhetően a tempomat megjegyzi a beállított sebességet, ez pedig egyetlen gombnyomással helyreállítható. A járművet felgyorsítja, vagy éppen lelassítja arra a sebességre, ahol megnyomtuk az első gombot. Az univerzális tempomat minden mechanikus gázpedállal rendelkező autóba beszerelhető, így aztán utólag is kerülhet az okos eszközből. Igaz, az utólagos beszerelés már igen költséges kiváltság. A gázadagolást működtető mechanika neve a szervó, amely elektromos és vákuumos is lehet.  Az igazán modern tempomatok már a követési távolságot is figyelembe veszik, automatikusan gyorsítják, vagy éppen lassítják a járművet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat