Kemény munkát végez a hardy tárcsa

A hardy tárcsa egy rugalmas tengelykapcsoló, amely a rugalmasságot egy kör alakú, rugalmas közgyűrűvel biztosítja. Lényegében a kardáncsukló helyettesítésére szolgál. Az alábbiakban elárulunk mindent, amit az autótulajdonosoknak ajánlott tudniuk a hardy tárcsáról.

Az autó zárt térben tárolásával megelőzhető a korai állapotromlás

A hardy tárcsa a rugalmas gumielemének köszönhetően képes kompenzálni a nagyobb szögeltéréseket. A kialakítása precíziós feladat, szóval minden egyes géptípushoz más-más változatot gyártanak. Milyen részekből áll a hardy tárcsa? A szerkezet két fém alkatrészből áll, melyek tárcsa formájúak. Ezek között helyezkedik el a rugalmas, kör alakú, gumiból készült közgyűrű. A hardy tárcsában lévő gumi megfelelően kemény, rendkívül strapabíró, ám az extrém hőmérséklet-ingadozás, a nedvesség és a szennyeződések mind-mind korai állapotromlást eredményezhetnek. Ezeket a hatásokat az autó zárt térben való tárolásával lehet minimalizálni. Ebből is következik, hogy a kültéri tárolás felgyorsíthatja az állapotromlást. Milyen időközönként kell cserélni a hardy tárcsát? Nincs arra szabály, hogy milyen időközönként kell cserélni az alkatrészt. Inkább az ellenőrzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Körülbelül 40-50 ezer kilométerenként érdemes megnézetni szakemberrel, aki leszerelést követően megállapítja, hogy szükséges-e a csere. Meghibásodásra utalnak a repedések, a kopások, a törések és a forgácsolódás. Laikusok számára milyen jelek utalhatnak a hardy tárcsa meghibásodására? Például a hibára utalhat, ha az utastérben vibrálás jelentkezik és ez gyorsításra erősödik. Szintén meghibásodásra utalhat, ha menet közben zaj hallható a kardántengely felől.

Mi a teendő, ha meghibásodik a hardy tárcsa?

Amennyiben meghibásodik a hardy tárcsa, az esetek többségében valamelyik alkatrészt kell cserélni, hiszen külön-külön is beszerezhetőek. Általában nem kell kicserélni az egész hardy tárcsát. Azonban cserekor is ügyelni kell a kifogástalan minőségű változat beszerzésére, hiszen ez az alkatrész rendkívüli terhelésnek van kitéve a működése során. A silány minőségű darabok nagyon hamar megadják magukat. Amennyiben szükségessé vált a csere, mindenképpen fel kell keresni egy szervízt, ahol a tapasztalt szakemberek szakszerűen végzik el a feladatot. Azért sem érdemes otthon próbálkozni vele, mert a hibalehetőségek száma nem elenyésző. Például gondot okozhat, ha a felrakott rögzítőcsavarok hosszúsága nem egyforma, vagy nem egyformán kerülnek meghúzásra a rögzítők.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat