Kell-e karbantartani autónk hűtőventilátorát?

Mi a feladata a hűtőventilátornak? Mikor van rá szükség? Honnan lehet tudni, hogy gond van a hűtőventilátorral? Mi okozhatja a meghibásodását? Kell-e karbantartani az autó hűtőventilátorát? Megválaszoljuk az alkatrésszel kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket.

Hűtőventilátor nélkül nem bírná az autó a városi dugókban való araszolást

A hűtőventilátor nélkülözhetetlen alkatrész az autóban, hiszen nélküle rövid időn belül felforrna a hűtővíz. Általában a hűtő előtt helyezkedik el az alkatrész. Leginkább akkor van rá szükség, mikor az autó nem halad, vagy csak kis sebességgel és nem megfelelő a természetes léghűtés. Szóval hűtőventilátor nélkül nem bírná az autó a városi dugókban való araszolást vagy a hosszabb utakat, hiszen megálláskor felforrna a hűtővíz. Honnan lehet tudni, hogy gond van a hűtőventilátorral? Amennyiben a motor túlmelegszik vagy nem megfelelően működik a ventilátorérzékelő, gond lehet az alkatrésszel. Továbbá akkor is érdemes ellenőrizni, ha a motor veszít az erejéből magasabb fordulatszámon vagy a műszerfalon világítani kezd a „check engine” jelzés. A hűtőventilátor meghibásodását gyakran szennyeződés okozta motorprobléma vagy pedig feszültségingadozás okozza.

A motor túlmelegszik, ha nem működik megfelelően a hűtőventilátor

Ha nem működik megfelelően a hűtőventilátor, akkor a motor túlmelegszik, hiszen egyre forróbb víz kering a rendszerben, mely előtt-utóbb felforr. Szóval érdemes karbantartani az autó hűtőventilátorát. Az ellenőrzéshez gázt kell adni álló helyzetben, meleg motornál, és fel kell pörgetni a motort az üzemi hőmérséklet elérését követően. Ha nem működik jól az alkatrész, akkor elkezd melegedni a víz. Ebben az esetben nem szabad megvárni, hogy felforrjon, sürgősen szakemberhez kell vinni az autót. Nincs meghatározva, hogy milyen időközönként kell cserélni a hűtőventilátort. Amennyiben kellő odafigyeléssel használják az autót, az alkatrész akár a gépjármű teljes élettartama alatt hibátlanul működhet. Ha mégis gond adódna az alkatrésszel, és a vezetékben van hiba, teljesen ki kell cserélni. Amennyiben eltömődött a ventilátortengely vagy ventilátorlapát, szét kell szerelni az alkatrészt és meg kell tisztítani. Ha károsodott a hajtás, a relé vagy a lapát, ki kell cserélni az alkatrészt. Amennyiben mégis új hűtőventilátorra van szükség, gondos körültekintést igényel a választás. Feltétlenül az adott gépkocsitípushoz illő változatot kell beszerezni, hiszen hűtőventilátor és hűtőventilátor között is jelentős lehet a különbség.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat