Jön a végrehajtó, és viszi az autót – megelőzheti a rémálmot

Egyszer csak beállít egy hivatalos személy, és elviszi az autót – előkerült már rémálmaiban ez a helyzet? Ha körültekintően vásárol, csökkenti az esélyét, hogy valóra váljon a rettenet. Mutatjuk, hogyan ellenőrizheti a járművet, amit kinézett magának!

Bővült a lekérdezhető adatok köre

Volt egyszer, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, volt egyszer egy boldog autótulajdonos, aki jó áron jutott hozzá használt járművéhez. El sem akarta hinni, mennyire jó áron. Ennek azonban megvolt az oka, ugyanis egy szép napon a féltett és szeretett járművet lefoglalták – majd elárverezték. Volt egy apróság ugyanis, aminek nem nézett utána a kedves vevő: annak, terheli-e zálogjog a remek vételnek tűnő autót. Ma már több lehetőség is rendelkezésre áll, hogy ellenőrizzük, át akarnak-e verni minket. Ott van például a Belügyminisztérium rendszere, amelynek januárban indult el a tesztüzemmódja. A lekérdezésért nem kell fizetni, és ügyfélkapus azonosítóval használható: itt a jármű eddigi szervizeiről, az autó állapotáról is sokat megtudhatnak. A tervek szerint a Belügyminisztérium összefésüli a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait, a lekérdezésben mobil applikáció is segít majd. Az ötlet nem új, szinte jelképes összegért eddig is kérdezhettünk le adatot az autóról, de a feljegyzett kilométer-állásokon kívül nem túl sokat.

Egykettőre viszi a végrehajtó

Nagyon hasznos továbbá a hitelbiztosítéki nyilvántartás (hbny), amit a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) működtet. Nem csak autó, más értékes vagyontárgy megvásárlása előtt is érdemes a nyilvántartásban kutatni egy kicsit, hátha kellemetlen meglepetésre bukkanunk. Mire is gondolunk? Például arra, terheli-e azt a bizonyos vagyontárgyat zálogjog, lízing vagy egyéb, biztosítéki célú jog. A MOKK közleménye szerint 2018 végén 445 ezer bejegyzés szerepelt a nyilvántartásban, 23 százalékkal több, mint 2017-ben. A hitelbiztosítéki nyilvántartást 2014-ben hozták létre, és azóta folyamatosan bővül. A bejegyzések 79 százaléka gépjárműre vonatkozik, többnyire lízing témakörében. Nem csak az az érdekes, mit tud a kilométeróráról az adatbázis, kevésbé éreznénk magunkat rosszul, ha kiderülne, hogy babrálták az órát, mintha lefoglalnák az autót. Egykettőre viszi a végrehajtó a korábbi tulajdonos tartozásának fejében. Ha részletre vásárolt személyautót vesz, megeshet, hogy nincs még minden részlet kifizetve, akkor pedig az eladóé a tulajdonjog. A lekérdezés ingyenes, viszont, ha pórul járunk, és megelőzhettük volna a tájékozódással – mert a nyilvántartásban ott vannak az adatok –, azt sok pénzünk bánja.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat