Jogom van megvizsgáltatni a kocsi állapotát vásárlás előtt?

Igen, természetesen jogod van. Sőt kötelező, de minimum erősen ajánlott, hogy ezt megtedd. Használt autó vásárlásánál meg kell próbálni kivédeni minden átverést, elkerülni minden buktatót. Ennek az alapja, hogy tüzetesen felméred, felméreted a kinézett verda állapotát.

Előzzük meg a rossz üzletet

Ha olyan szerencsés vagy, hogy új autót veszel, nem kell átveréstől tartanod, ráadásul a gyártó garanciát is ad a vásárlás mellé. Ha azonban a használt autók piacáról próbálod meg kifogni az aranyhalat, körültekintően kell eljárnod. A lényeg, hogy ne hagyd magad megvezetni, használj ki minden ellenőrzési lehetőséget. Ha magánszemélytől veszed, azért, ha pedig autókereskedésből, azért. A kocsibiznisz nem tiszta üzletág, sokan próbálkoznak átveréssel, az adás-vétel után pedig ezek miatt fájhat majd a vásárló feje. Az alvázszám alapján utána lehet nézni az autó történetének, előző tulajdonosoknak, káreseményeknek, ezek segítenek a racionális döntésben. Ha az eladó elhallgatott valamit, attól még lehet jó az üzlet, ám érdemes fenntartásokkal kezelni a lehetőséget. Ha egyvalamiben hazudott neked, elképzelhető, hogy más témában is ezt teszi. Mivel kifejezetten nagy a hazai piac a használt autók terén, érdemes a problémás helyzetekből kihátrálni, majd keresni egy másik lehetőséget.

Megtalálja a rejtett hibákat a független állapotfelmérés

Arra, hogy megtaláljuk a rejtett hibákat, kiváló megoldás a független állapotfelmérés, amely során egy külső szakértő mond véleményt a kinézett autóról. Ezért persze fizetni kell, de egy kis befektetésről beszélünk csupán, amely segíthet elkerülni egy drága és rossz döntést. Már az állapotfelmérés elején figyelhetünk a jelekre: ha az eladó, vagy a kereskedő elhatárolódik ettől, gyanakodhatunk a körülményekre. Aki tisztán játszik, azaz megfelelő minőségű kocsit árul, az nem ijed meg egy ilyen ellenőrzéstől. Mindenki hallott már eltitkolt törésekről, visszatekert kilométerórákról, ezeket is segít kiszűrni egy független vizsgálat. A szakember által elkészített dokumentum ráadásul később is jól jöhet: ezzel tudjuk igazolni a kocsi állapotát, ha az eladás mellett döntünk. Összegezve a fentieket, használt autó vásárlásánál nem működik a meglátni és megszeretni megoldás. Pontosabban működik, bele lehet szeretni egy kocsiba, ám csak akkor ajánlott azt megvenni, ha mindent rendben találunk körülötte. Ha az eladó sunyinak tűnik, nem válaszol a kérdésekre, összezavarodik, azt vehetünk jelnek. A független állapotfelmérés olyan szolgáltatás, amihez joga van a vásárlónak – ha megtagadják tőle, nem is érdemes továbbhaladni az üzlettel.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat