Jobbkormányos autó a magyar utakon? Nem kell félni tőle!

Sokan kitiltanák a magyar utakról a jobbkormányos autókat, ám ezek a kocsik is részt tudnak venni szabályosan a hazai közlekedésben. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a vezető a sáv közepén tartsa a járművet, illetve hogy ne jöjjön zavarba a többsávos körforgalomban. Mindkét esetben megoldást jelent a tapasztalat.

Nem tiltja semmilyen szabály

Egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha valaki olyan kocsit lát a magyar utakon, ahol a jobb oldalon van a kormány. Felesleges ecsetelni, hogy hazánkban a balkormányos megoldás a megszokott, de ha mondjuk egy külföldről behozott kocsiról beszélünk, minden további nélkül lehet a jobb oldalon a sofőr helye, ezt nem tiltja semmilyen szabály. A leggyakoribb származási hely az ilyen autóknál természetesen Anglia, de Máltán, Japánban, Indiában, Pakisztánban, Ausztráliában, Új-Zélandon és néhány afrikai országban is ez a megszokott. A magyarországi használatról megoszlanak a vélemények, volt már kezdeményezés arra, hogy betiltsák az ilyen kocsikat, de jelenleg lehetőségük van részt venni a forgalomban. Ráadásul egy vezetéstechnikai szakértő, Albert Péter szerint nem is balesetveszélyesek, persze csak akkor, ha a sofőr megtanulta kezelni a kocsit.

Üdülésnél legyünk óvatosak

Erről a szakember az M1-en beszélt, annak apropóján, hogy Budapesten egy 25 éves brit sofőr balesetet okozott bérelt autójával, ráadásul gyalog el is menekült a helyszínről, annak ellenére, hogy ketten megsérültek. Az ütközésnél azonban elsősorban nem a bal- és a jobboldali közlekedés különbségei okozták a gondot, sokkal inkább kell más befolyásoltságra gondolni – kábítószergyanús növényi anyagot is találtak a sofőrnél és két utasánál. Na de vissza a jobbkormányosokhoz: a legnagyobb nehézséget az okozza egy tapasztalatlan vezető számára, hogy a sáv közepén tartsa a kocsit, illetve hogy a többsávos körforgalomban ne jöjjön zavarba. Ettől függetlenül ne essünk pánikba, ha jobbkormányos autót látunk, ám ha külföldi üdüléskor mi vezetünk ilyet, legyünk körültekintőek.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat