Itt a január – ne felejtsd el megvenni a 2019-es autópálya-matricát

Sokaknál előforduló hiba, hogy elfelejtik megújítani autópálya-matricájukat, így az újévet büntetéssel kezdik. Többféle verzió létezik a frissítésre, és egyik sem vesz igénybe többet néhány percnél. A szolgáltatások díjai pedig nem változtak.

Figyeljük a dátumot

Már tavaly december elején elérhetővé váltak a 2019-es évre érvényes országos és megyei autópálya-matricák, mégis a legtöbben az új év első napjaiban kezdik el megvásárolni ezeket. Vagy akkor sem: gyakori hiba, hogy valaki úgy indul útnak, hogy lejárt az úthasználati engedélye, emiatt pedig később büntetést fizethet. Megijedni azért nem kell: mivel a 2018-as évre váltott matricák 2019. január végéig érvényesek, még van idő az új matricák beszerzésére, a büntetéstől csak februártól kell félni.

Több hatékony módszer is létezik a matricák megvásárlására. Még mindig be lehet hajtani a benzinkutakra, ahol az aktuális cég munkatársánál személyesen megváltható a matrica, legyen szó tíznaposról, haviról vagy éppen évesről. Az árak nem változtak tavalyhoz képest: a személygépkocsiknál, azaz a D1-es kategóriában, legfeljebb hét személy szállítására alkalmas jármű esetén a tíznapos matrica 3500 forint – ezt egyébként októberben emelték fel erre az összegre –, a havi 4780, a féléves 28 ezer 680, az éves pedig 42 ezer 980 forintba kerül. A továbbra is népszerű megyei megoldás díja 5000 forint maradt megyénként.

A D2-es kategóriában, azaz a hét személy szállításánál többre alkalmas járműveknél az éves matrica díja szintén 42 ezer 980 forint, így ez a megoldás éri meg leginkább. A tíznapos 7000, a havi matrica 9560 forint, féléves megoldás ebben a kategóriában nem létezik, a megyeiért pedig 10 ezer forintot kell fizetni. Fontos: a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak előzetes bejelentés után részleges díjmentességre jogosultak, azaz a D2-es díjkategóriába tartozó kocsijukra elég a D1-es matricát megvásárolniuk.

Sokan vásárolnak e-matricát

Egyre többen online vásárolnak: az adatok szerint országos és megyei e-matricákból is több fogyott decemberben, mint egy évvel korábban az azonos időszakban. Az autósok az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon kezelési költség nélkül vásárolhatják meg e-matricájukat. A 2019-es jogosultságok érvényességi ideje is tizenhárom hónapra érvényes, azaz a már megszokott gyakorlat szerint 2019. január 1-től 2020. január 31-tart majd az úthasználati lehetőség. A fenti lehetőségeken kívül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban, SMS-ben vagy mobil applikáción keresztül is lehet e-matricákat venni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat