Így készíthetsz házilag jégoldót

Noha az idei év még nem a kemény mínuszokról szól, nem árt időben gondolkodni és beszerezni egy üveg jégoldót. Azonban nem minden esetben a legdrágább a legjobb – otthon, fillérekből is megoldhatjuk a jegesedési problémákat.

Ecet és alkohol

Noha számtalan típusú és márkájú jégoldó kapható a benzinkutakon, illetve az üzletek polcain is, egytől egyig tartalmaznak vagy alkoholt, vagy ecetet. Mi több, legtöbbjüknél a legfőbb összetevő is ezek valamelyike az illatosító- és tisztítóanyagokon kívül. Nem meglepő tehát, hogy a környezetbarát, filléres jégoldók nagy részének is ez a két alkotóelem adja az alapját. Az első változat esetében az arány kétharmad rész ecet, egyharmad rész víz. Amennyiben jelentős fagyok köszöntenek be, ez 4:1 arányra is emelhető. Ugyanez az arány alkalmazható alkohol és víz esetében is, ehhez a recepthez több helyen is említenek néhány csepp környezetbarát folyékony mosószert is, a jobb tisztítás érdekében. Természetesen alkohol alatt itt a gyógyszertárakban beszerezhető tiszta szeszt értjük. A fent említett elegyek tökéletesen képesek oldani a befagyott üvegfelületet, azonban van egy nagy hátrányuk – az illatuk. Azoknak sem kell csüggedni, akik nem bírják az ecet, vagy éppen az alkohol szagát, hiszen a harmadik, itt bemutatott jégoldó teljes mértékben szagtalan, nem irritálja az orrot.

Kalcium-klorid

A harmadik, általunk bemutatott házi jégoldó egy kevésbé ismert anyagot, kalcium-klorid pelyhet tartalmaz. A hatóanyagot utak sózására szokták alkalmazni, nem teljes mértékben környezetbarát, azonban elmondható, hogy kevésbé káros, mint a nátrium-klorid. Három deci vízhez egy púpos evőkanál az anyagból, összekeverés után szórófejes flakonba töltve. Nem kell csodálkoznunk, hogy a hideg keverék langyosra melegszik a vegyi reakció hatására. Az így készített anyag ugyanolyan hatékonysággal képes felvenni a harcot a befagyott szélvédővel szemben, mint a fent említett ecet- és alkoholalapú szerek. Egy dologra azonban nem árt figyelnünk: a kalcium-klorid szilárd állapotban irritáló hatású a szem- és a nyálkahártya számára, így bánjunk vele különösen óvatosan! Mondanunk sem kell, a házilag elkészített tisztítószerek használata nem kell, hogy véget érjen a szélvédőnél, hiszen minden olyan helyen bátran használhatjuk, ahol jeget kell olvasztani, legyen az akár feljáró, akár egy-egy befagyott ablak a házunkban. Bátran változtassunk az arányokon akkor, ha nem megfelelő mértékben tisztítaná a szélvédőnket az oldat – az eredményt a hőmérséklet, a csapvizünk és az alkalmazott anyagok minősége egyaránt befolyásolhatja.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat