Honnan tudom, hogy rossz a generátor?

Az autó használatához, beindításához elektromos energiára van szükség, amelyet az akkumulátorból nyer, amely azonban a fokozott terhelés miatt gyorsan lemerül. Emiatt van szükség a generátorra, amely folyamatosan töltve tartja az akkumulátort a kocsi működése közben. Honnan tudhatjuk, hogy probléma van az alkatrésszel?

A generátor szerepe

Az akkumulátornak fontos szerepe van az autó elektromos eszközeinek működésében. Nélküle nem indulna be a motor, nem világítanának a fényszórók, elhallgatna a rádió, vagy éppen nem működne az ablakemelő. Azonban az akku töltöttsége egyáltalán nem véges, a számos elektronikai eszköz használata miatt gyorsan lemerülne, ha nem kapna segítséget a generátortól, amely az autó használata során tud töltést biztosítani az akkumulátornak. Ha a generátor meghibásodik, akkor haladéktalanul javítani kell, ugyanis rövid idő elteltével már nem fogjuk tudni használni a kocsit, mivel nem tudunk áramot biztosítani az indításhoz. Mielőtt azonban ez bekövetkezne, előfordulhatnak jelek, amelyekből következtethetünk a generátor hibájára. A legbiztosabb jelzés, ha felvillan a töltést jelző ikon a műszerfalon, és persze nem is alszik el. Ekkor ne induljunk útnak, még akkor sem, ha sikerül a motor beindítása, ugyanis várhatóan le fog állni a jármű egy bizonyos idő letelte után. Persze az is előfordulhat, hogy nem a generátor meghibásodása a ludas, hanem az akkumulátor adta meg magát, és jött el nála a csere ideje. Ellenőriztessük le az állapotát a kötelező szervizek alkalmával, így nem érhet minket meglepetés egy hűvös, téli reggelen sem.  

Hibára utaló jelek

A generátor hibájára több mást jelből is következtethetünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy elhalványul a műszerfal, esetleg újra fényessé válik, majd újra elhalványul, akkor a töltéssel lehet gond. Ennek elhárítása érdekében nézessük meg a generátort, mielőtt nagyobb baj történne. Az is gyanús lehet, hogy halványabbnak látjuk a lámpákat, holott nemrég cseréltünk izzót, és még a lámpaburát is letakaríttattuk kívül-belül. Gyanakvásra adhat okot, ha lassul az elektromos berendezések működése: alig akar működni az ablakemelő, szenved az ablaktörlő. Nem kizárt persze, hogy ezek motorja adta fel a szolgálatot, azonban minél több intő jellel találkozunk, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy baj van a generátor állapotával. Kellemetlenebb jelenség, ha égett szagot érzékelünk az alkatrész irányából, amely elektromos tűzre emlékeztető bűz, de égett gumiszag is lehet, attól függően, hogy az alkatrész melyik része adta fel a szíjrendszeren belül a szolgálatot. Ha még ezek sem gyanúsak, akkor a hab a tortán a sivító hang, ami szintén utalhat a generátor hibájára. Akár foglalkozunk a problémával, akár nem, a végeredmény ugyanaz lesz: megszűnnek az intő jelek. Azonban nem mindegy, hogy hogyan! Az egyik verzió szerint felkeressük időben az autószerelőt, kicseréljük az alkatrészt, ezáltal megoldjuk a problémát. A másik eshetőség szerint viszont eljutunk addig a pontig, hogy teljesen tönkre megy az alkatrész és lehetetlenné válik a jármű beindítása. Amilyen szerencsénk van ez az otthonunktól a lehető legtávolabb fog bekövetkezni, így a szervizelés költségén túl még az autószállítás költségét is ki kell fizetnünk. Arról nem is beszélve, hogy minél tovább halogatjuk a javítást, annál valószínűbb, hogy a fals működésű alkatrészek miatt más elemek is gyorsabban elhasználódnak, mivel sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az optimális működés esetén.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat