Hol ázik be leggyakrabban az autó?

A napfénytetőn. Ha nyitva marad véletlenül. Veled ez nem fordulhat elő, mert soha nem felejtetted még nyitva, vagy nincs is? Mégis vizes a padlólemez? Párás levegőt fúj a klíma? Kellemetlen, dohos, penészes szag terjeng az autóban? Esőben, vagy eső után ezek fokozottan jelentkeznek? Rossz hírem van. Beázik az autó valahol. Ugye, hogy jobb lett volna, ha csak nyitva felejted a napfénytetőt?

Kicsit vizes, ez akkora baj?

Persze, ha nem vagyunk feledékeny típusok, akkor mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy mi okozhatja a beázást. Ellenkező esetben a kellemetlen szagon és az összevizezett ruhán kívül más károkat is okozhat a járműben. Egy beázás miatt rozsdásodhatnak a fém alkatrészek, elszíneződhet az autó kárpitja, vagy akár zárlatot is okozhat a víz a vezetékeknél. Az is előfordulhat, hogy nagyon párásodik a szélvédő, amit a beázás okozta pára miatt nehéz, vagy nem is lehet teljesen lefújatni róla. Emiatt a közlekedésben való részvétel biztonsága jelentősen sérül. Mindezek miatt fontos, hogy minél hamarabb feltérképezzük a hiba okát, megpróbáljuk minél előbb megoldani, a saját és mások épsége miatt, és az autónk élettartamát is meghosszabbíthatjuk vele. De mi a beázás pontos oka? Erre több válaszlehetőség is van.

Mi lehet az oka?

A leggyakrabban előforduló ok egészen egyértelmű, és előfordulhat a gépjármű bármely más alkatrészével, ez pedig a balesetből származó sérülés. Az autó bármely eleme károsodhat, ami esetleg szemmel nem látható, de emiatt is előfordulhat beázás. Egyszerűbb a helyzetünk, ha láthatóan cserélni kell a szélvédőt, vagy bármelyik ablaküveget az autón. Amíg ezt nem tesszük meg, nyilván könnyebben bejut a víz, de a forgalomban sem vehetünk részt a sérült autónkkal a nem megfelelő állapot miatt. Ha viszont cseréltetjük, sajnos akkor is előforduló hiba, hogy a cserét végző szakembernek nem sikerül tökéletesen eltalálnia az illesztéseket. Ez minden autónál létező probléma lehet. Egy másik ok idősödő autóknál fordul elő. Az évek során a kocsi illesztéseinél lévő tömőanyag a használat miatt megrepedhet, elszakadhat. Ezekben az esetekben könnyen észrevehető, és a tömítés cseréjével könnyen orvosolható a hiba. Gyakorta előfordul, szintén idősebb autóknál, hogy a fenéklemez korrodálódik, így itt tud bejutni a víz a padlólemezen át, méghozzá a vizes aszfalton utazás közben. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, érdemes felkeresnünk egy karosszériajavító műhelyt. Ott ezeket a problémákat gond nélkül megoldják, de adott esetben arra is kedvesen hívják fel a figyelmet, ha ideje lenne becsukni a napfénytetőt…

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat