Hogyan válassz olajszűrőt?

Az autó és természetesen a motor élettartamának meghosszabbítása érdekében rendkívül fontos, hogy megfelelő időben cseréljük az olajat a járműben. Az olajcsere önmagában azonban hosszú távon nem oldja meg a gondjainkat, időnként új olajszűrőre is szükségünk lesz. Milyet válasszunk?

A motorolaj

Az autóban használt folyadékok szerepét már sokan számtalanszor leírták, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű motorolaj biztosítása a motornak, hiszen évekkel meghosszabbítható a segítségével az erőforrás élettartama. A motorolaj ugyanis nem csak vékony filmréteget képez a motor fémes elemei között, hogy megóvja őket attól, hogy extrém módon koptassák egymást, hanem a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a korrózió elleni védelemből is jócskán kiveszi a részét. Arról nem is beszélve, hogy a motor hűtésében is szerepet vállal. Azonban a motorolaj minősége egy bizonyos idő után romlani kezd, sőt minél tovább használjuk, annál gyorsabban veszít a hatásfokából. Ezért van szükség arra, hogy leengedjük a régit, és újat tegyünk a helyére. Az olajcsere elvégzésének időpontja számos tényezőtől függ, de a szakemberek maximum évente, vagy tíz-tizenötezer futott kilométerenként javasolják. Amelyik előbb bekövetkezik. Persze a vezetési stílus, a használat módja, a motorolaj minősége ezt befolyásolhatja. Nem érdemes ugyanakkor megvárni, amíg gyors ütemben romlani kezd a folyadék hatásfoka, ekkor már azt kockáztatjuk, hogy sérülhetnek, elkophatnak a motor alkatrészei, amelyeknek a javítása több százezer forintos javítással járhat. Sokkal jobban járunk, ha minden évben néhány ezer forintot szánunk az olajcserére. Ha igazán jót akarunk, akkor pedig minden ilyen alkalom során rakassunk új olajszűrőt is a kocsiba.

Az olajszűrő

A motorolajba sajnos kerülhetnek használat közben szennyező anyagok, amelyek felgyorsíthatják a folyadék állapotromlását. Ezeket az apró részecskéket az olajszűrő igyekszik távol tartani attól, hogy a motorba kerüljenek. Ám az alkatrész egy idő után eltömődhet, és már nem képes megfelelő hatásfokkal működni. Ilyenkor cserélni kell, nem tisztítható hatékonyan. Több típusból is választhatunk. Az egyik lényeges szempont természetesen az ár. A prémium kategóriás termékekért nem meglepő módon többet is kérnek el, cserébe viszont nagyobb biztonsággal tudják elvégezni a rájuk kiszabott feladatot, mint egy olcsóbb, silányabb minőségű olajszűrő. Nem érdemes spórolnunk ugyanakkor az alkatrészen, ugyanis egy alacsony árkategóriás darab beszerelésével azt kockáztatjuk, hogy könnyebben sérülhetnek a tömítések, rosszul illeszkedhet, ráadásul hamar korrodálódhat. Mindezek miatt szivároghat az olaj, ami azt eredményezheti, hogy a folyadék nem jut kellő mennyiségben a motorba, ráadásul a környezetet is szennyezi az elfolyó motorolaj. Az olajszűrők úgynevezett megkerülő-szeleppel is el vannak látva, amelynek az a feladata, hogy eltömődés esetén is jusson elegendő motorolaj a motorba. Egy gyengébb minőségű szűrőben ez könnyen működhet hibásan, így pedig végül szintén a motor alkatrészeinek károsodása lesz az eredmény. Egy kiváló minőségű szűrő megfelelő számú redővel rendelkezik, amely miatt nagyobb eséllyel tudja szűrni a részecskéket, ellentétben egy olcsóbb darabbal, amely így számos hiba forrása lehet: a nem kielégítő mennyiségű, vagy rossz minőségű motorolaj miatt csökkenhet a teljesítmény, nőhet a fogyasztás, idő előtt tönkremehet a motor. Válasszunk tehát a prémium kategóriás olajszűrők közül, az innen-onnan beszerzett, ellenőrizetlen gyártóktól származó darabokat messze kerüljük el. Persze nem muszáj a legdrágább darabot megvennünk, elismert gyártók is kínálnak közepes árfekvésben megbízható olajszűrőket.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat