Hogyan lehet biztonságosan elindítani az autót, ha lemerült az akkumulátor?

A bikázó vezetékek sokszor jól jöhetnek. Ezzel tudunk segíteni majd más autósoknak, illetve önmagunknak is, az autó akkumulátorának lemerülése esetén. A vezetékek helyes használata nagyon fontos, mint általában minden, ami elektromos energiát igényel.

Az autó elindításának első lépései

Először is, győződjünk meg róla, hogy mindkét autóban az akkumulátorok, azonos feszültséggel rendelkeznek-e (általában 12volt), és hogy ugyanolyan polaritásúak-e. Ezt az információt az autó kézikönyvében megtaláljuk. Álljunk az autókkal minél közelebb egymáshoz, hogy a vezetékek elérhessék a két akkumulátort, de győződjünk meg róla, hogy nem érintkeznek-e, mert az rövidzárlatot okozhat. Zárjuk el a lámpákat, és minden tartozékot, majd vegyük ki a kulcsot. Ellenőrizzük át, hogy mindkét autó semlegesítve lett-e, és a kézifék fel van-e húzva. Vegyünk fel egy védőszemüveget, mielőtt elkezdenénk a folyamatot. Ne dohányozzunk a közelében, mert szikra keletkezhet az autónál, ami robbanáshoz vezethet.

Az autó beindítása

Rögzítsük a pozitív (általában piros vagy sárga) vezetéket a gyengébb akkumulátor pozitív termináljához. Győződjünk meg róla, hogy a vezeték másik vége, nem érinti a motor, vagy bármely más részt az autóban, különben szikrázhat. Csavarjuk be a pozitív vezeték másik végét, a jó akkumulátor pozitív termináljához. Ezután rögzítsük a vezeték negatív részét a működő akkumulátor negatív végéhez, majd a másik végét, a gyenge akkumulátorú jármű motorjának tiszta fémrészéhez (egy csavarfej, vagy tartó ideális lehet). Ügyeljünk arra, hogy a bilincset tartsuk távol az akkumulátortól, és a mozgó alkatrészektől, vagy az üzemanyagrendszertől. Fontos, hogy a negatív vezetéket, ne csatlakoztassuk a gyenge akkumulátor negatív végéhez. Ez vezethet az akkumulátor felett lévő hidrogén meggyulladásához, és súlyos sérüléseket okozhat. Miután mindent bekapcsoltunk, indítsuk el a jó akkumulátorral rendelkező autót, majd hagyjuk, hogy töltse a gyengébbet, körülbelül öt percig. Próbáljuk meg elindítani a járművet. Amennyiben ez nem működik, mindkét kocsit állítsuk el, és ellenőrizzük le, hogy a bilincsek, megfelelően illeszkednek-e. Ha a gyengébb akkumulátor elindul, várjunk, 15 másodpercig és engedjük a motort, kb. 5percig működni, hogy az akkumulátor feltöltődjön. Miután bebizonyosodott, hogy a gyengébb akkumulátor fel van töltve, távolítsuk el először a negatív, majd a pozitív vezetékeket. Ne felejtsük el, hogy miközben leválasztjuk a kábeleket, legyünk óvatosak, a szíjat, a ventilátort és a mozgó alkatrészeket kerüljük el.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat