Hódítanak Európában a négyévszakos gumiabroncsok

Valószínűleg sosem éri majd utol biztonságosságban a téli abroncsot, ennek ellenére mégis népszerűnek számít a négyévszakos gumi Európában. Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége szerint a tavalyi eladásokban jelentős növekedést lehetett tapasztalni, de a téli abroncsok értékesítése is nőtt egy százalékkal – szerencsére.

Jelentős növekedés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a téli gumiabroncs időszakos használata egy személygépkocsi esetén, erről már többször írtunk. Szerencsére hazánkban sokan tudják, mikor ildomos a gumicsere, ahogyan azt is, hogy mennyivel megrövidítheti a fékutat egy csúszós úton egy jól megválasztott abroncs. Mindig elmondjuk: a legnagyobb butaság az, ha valaki nyári gumikkal vág neki a télnek, de az sem sokkal okosabb dolog, ha négyévszakos gumival teszi meg ugyanezt. Persze, benne van a nevében, hogy egész évben használható, mégsem közelíti meg biztonságosságban a téli gumit ebben az időszakban. Nos, a magyarok tudják ezt, európai szemmel nézve azonban érdekes adatot közölt az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége: tagjai között 2018-ban a személyautók esetében a gumiabroncsok piaca minimális mértékben, egy százalékkal nőtt, de a pozitív tendencia csupán annak köszönhető, hogy a négyévszakos gumik értékesítésében jelentős növekedést lehetett tapasztalni. Persze nem mindegy, hol-milyen a téli időszak, mennyire van hideg, mekkora az átlaghőmérséklet, ám mi azért mégiscsak azt javasolnánk: Magyarországon törekedjünk 7 Celsius-fokos hőmérséklet alatt téli gumi használatára.

Itthon 3,1 millió darab gumit értékesítettek

Más érdekes adatot is közzétett egyébként az említett szervezet, méghozzá azt, hogy az autók eredeti felszereltségeként történő gumiabroncs-értékesítés terén négy százalékos csökkenést tapasztaltak, de ugyanilyen szám jött ki a mezőgazdasági abroncsok kategóriájában is, ahol az ötödik egymást követő évben csökkennek az adatok. A teherautók gumipiacán viszont kiugró eredmény született tavaly a kilenc százalékos növekedéssel. Visszatérve az eredeti témához, azért az igazán jó hír, hogy a négyévszakos mellett a téli gumiabroncsok értékesítése is nőtt egy százalékkal, nyáriból viszont kevesebbet adtak el. Ami hazánkat illeti, a tavalyi esztendőben megdőlt az eladási rekord: minden eddiginél több, összesen 3,1 millió darab gumit értékesítettek mindent egybevetve, ez pedig jelentős, 9,7 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A magyar gumiállomány ennek köszönhetően fiatalodott, ami minden szempontból jó hír.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat