Hét gyakorlati tipp a fékrendszer élettartamának megőrzéséhez

Mennyit bír a fékrendszer? A biztonságos autózás legfontosabb feltétele a gépjármű tökéletesen működő fékrendszere. Természetesen nagyrészt a sofőrön múlik, hogy mennyit bír ez az alkatrészcsoport. Elárulunk néhány gyakorlati tippet a fékrendszer élettartamának megőrzése érdekében.

Nem csak akkor kell figyelmet szentelni a fékrendszerre, amikor már baj van vele

Amennyiben kellő figyelmet kap az autó fékrendszere, jelentősen meghosszabbodik annak élettartama. Ennek ellenére mégis kevesen szentelnek elegendő figyelmet erre a területre. A legfontosabb gyakorlati tipp a rendszeres ellenőrzés. Érdemes évente elvinni az autót szervizbe, majd fékpadon, fékhatásméréssel ellenőriztetni a rendszert. Amennyiben nem megfelelő az eredmény, azonnal célszerű elvégeztetni a javítást, hiszen megfelelően működő fékrendszer nélkül nem lehet biztonságos az autózás. Emellett fontos, hogy nem kell mindig a gázt nyomni, ha az adott helyzet engedi, érdemes gurulni hagyni az autót, így kevesebb fékezésre lesz szükség, ezáltal is kímélhető a fék. A gyors kopás megelőzhető szakaszos fékezés alkalmazásával, illetve a sebesség felesleges növelésének és a magas tempóról indított fékezésnek a mellőzésével. Érdemes figyelni a megpakolt csomagtérre, az autó megengedett össztömegére, hiszen annak túllépése is jelentős terhelést jelent utazás közben az autó fékrendszerére. Mindemellett arra is ajánlott figyelni, hogy lejtőkről lejövet jobb döntés a motorféket használni, hogy a fékre kisebb nyomás nehezedjen.

Milyen jelenségek utalnak a fékrendszer meghibásodására?

Az említett gyakorlati tippek betartásával jelentősen növelhető a fékrendszer élettartama. Azonban egyszer minden alkatrész meghibásodik. Hogyan ismerhetőek fel a fékrendszer problémái? Meghibásodásra utalhat, ha fékezés közben, a fékpedálon lüktetés érezhető. Szintén problémát jelez, ha kiengedett kéziféknél a fékvisszajelző jelez a műszerfalon. Amennyiben fékezés esetén valamelyik irányba húz az autó annak ellenére, hogy rendben van a keréknyomás, minden bizonnyal gond van a fékrendszerrel. Amennyiben meghibásodott, érdemes szervizbe vinni a gépjárművet. Továbbá az új alkatrészek megvásárlásakor kifizetődő arra figyelni, hogy a főalkatrészek kizárólag neves gyártóktól kerüljenek beszerzésre. Lehetőleg olyan gyártóktól, akik komplett rendszereket készítenek. Szóval érdemes ugyanattól a brandtől beszerezni a tárcsát és a betéteket, valamint a még szükséges fékalkatrészeket.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat