Háziállatok az autóban – mit tegyünk a szőr, a kosz ellen?

Ha gyakran szállítunk háziállatot az autóban, szériatartozék is lehet pár kiló kutyaszőr – de nem kell annak lennie. Otthon is ki tudja úgy tisztítani az autó belsejét, hogy ne maradjon nyomuk.

A kutya is rakomány, csak szőrösebb, mint a hűtő

A kutya manapság már nem láncra kötött házőrző a legtöbb gazdinál, hanem társ, családtag. Ennek megfelelően viszi is magával szinte mindenhová. A jó gazdinak az első nyilván nem az autó tisztasága, hanem a biztonság: a cicákat lehet macskakosárban szállítani, a kutyákkal már nem ennyire egyszerű a helyzet. Sokszor látunk kutyust az anyósülésen vagy a hátsó ülésen, amint viccesen kidugja a fejét az autóból: a kutyáknál jóval nehezebb megoldani, hogy egy helyben maradjanak, ne okozzanak és ne is szenvedjenek el balesetet. Ennek megfelelően a szőrük is több helyen megjelenhet a gépjárműben, előfordulhat, hogy odahánynak, odapiszkítanak az autóba. A KRESZ azt mondja ki a teherszállítás szabályairól: a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Arról is gondoskodni kell, hogy a rakományt megfelelően rögzítsék: nem szabad elcsúsznia, kiesnie, kiömölnie. Ha szabályosan akarunk utazni, meg kell oldani, hogy az állat is rögzítve legyen egy nagyobb fékezés, elmozdulás esetére, és ne zavarja a gazdáját a vezetésben. Akár a gazdinak is nekirepülhet a rögzítetlen eb, és annak csúnya baleset lehet a vége.

Spray, hab, kefe

Akár kisebb, akár nagyobb felületével találkozik az állat az autónak, a nyomokat előbb-utóbb el kell takarítani. Az alapos porszívózás – lehet már kapni állatszőrre kifejlesztett készülékeket is, bár kimondottan autóporszívóban még nem láttunk ilyet – elengedhetetlen, és nem maradhat el a szőnyegek, üléskárpitok tisztítása sem. Tisztítószereket többféle formában is kaphatunk a szaküzletekben, webshopokban – a gyártók azt ígérik, a spray, a hab nem hagy nyomot, nem marad nedves utánuk a kárpit, és a legmakacsabb szennyeződéseket is eltávolítják. Lehet kapni tisztítószert külön a szőnyegre, amire a lábunkkal a legtöbb koszt felhordjuk. Arra is figyeljünk, hogy a bőr kárpithoz külön bőrre kifejlesztett tisztítószert használjunk, mert ez a nedvességtartalmát is helyreállítja, megakadályozva a berepedezést. A mindennapokban jó szolgálatot tehet még egy állatszőrgyűjtő kefe is, mert nyilván nincs időnk nap, mint nap nagytakarítást végezni az autóban. A szennyeződés legnagyobb és legfeltűnőbb részét kis kedvencünk szőre adja, és nem baj, ha nem kell mentegetőzni, amikor ember ül be hozzánk, nem állat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat