Autója is veszélyforrás lehet, ha allergiás – ellenőrizze a pollenszűrőt!

Itt a tavasz, nyílnak a virágok, de ez nem mindenkit tesz boldoggá. Az első allergén pollenek hamar megjelennek a levegőben, és ilyenkor nem árt, ha van az autóban egy működőképes pollenszűrő. Különben letüsszöghetjük magunkat az útról.

Pollenek, atkaürülék, penészgomba

Vörös szemmel, tüsszögve, könnyezve nehéz az útra koncentrálni – ezt bárki megmondhatja, aki pollenallergiával küzd, és szokott vezetni is. Az autó igazi pollencsapda lehet, ha nem gondoskodunk a megfelelő szűrésről. Mielőtt rátérnénk a pollenszűrők megfelelő karbantartására, cseréjére, kezdjük azzal: sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat, ha időről időre alaposan kitakarítjuk az autót. A por, ne feledjük, ellenség: ne hagyjuk, hogy porréteg fedje a műszerfalat, és porszívózzuk ki alaposan az üléseket, a szőnyegeket is! Azokban ugyanis poratkák telepednek meg, és – gusztustalan, de igaz – ezek ürüléke is válthat ki allergiás tüneteket, ahogy a klímában, szőnyegek alatt megtelepedett penészgombák is Ugye nincs igazán kedvük mindezt belélegezni? A Budai Allergiaközpont szakértője tanácsolta: allergiások utazzanak felhúzott ablakokkal, bekapcsolt klímaberendezéssel, és tíz perccel indulás előtt már érdemes a klímát/fűtést elindítani, hogy a káros anyagok, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki, még indulás előtt ürüljenek ki a rendszerből. Mit sem ér azonban az óvintézkedés, ha a rendszer nincs karban tartva.

Ne illatosítson: tartsa karban a szűrőt!

A rettegett legionella baktérium mellett ugyanis gombaspórák is megtapadnak a klímaberendezésben, és elszaporodhatnak benne a penészgombák. Ezért tanácsolják a szakértők, hogy évente tisztíttassuk, nézessük át – és ne feledkezzünk meg a pollenszűrők cseréjéről! Ezek a jó tanácsok nem csak allergiásokra vonatkoznak, a legionellát például nem érdekli, ki nem bírja a polleneket, megbetegít bárkit. Rájuk viszont hatványozottan – nagy balesetet kockáztatnak, ha a tünetek miatt nem tudnak odafigyelni az útra, az autóra, a vezetésre. Pár perces művelettel mindezt megúszhatják, ne mulasszák el! A dohos szagokat takarítás és karbantartás helyett illatosítókkal leplezni nem jó megoldás, mert ezek is irritálhatják az allergia miatt már amúgy is gyulladt nyálkahártyát. Az eredmény: köhögőroham. A leghatékonyabb egyébként az aktív szenes pollenszűrő, de kaphatóak már allergiásoknak kimondottan ajánlott, összetett, több rétegű szűrők is. Említettük, hogy alapvető az évenkénti csere, de aki egy kicsit is pollenérzékeny, az jobb, ha tavasszal és ősszel ellenőrzi a szűrő állapotát, és ha kell, cseréli.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat