Ha elfogy a benzin útközben

Ma már ritkán fordul elő, ami valamikor régen azért gyakrabban, hogy – tudni illik – elfogy a benzin az autóból menet közben és ott maradunk valahol két város között a senki földjén, vagy a járdára kell tolni a kocsit a város szívében.

Hogyan lehetséges, hogy nem tankolunk időben?

A tankolásra a mai járgányokban a műszerfal, vagy a fedélzeti komputer, vagy mindkettő – általában – időben figyelmeztet. Azt is „megsúgja” az autó, hogy mennyit lehet még menni vele a következő benzinkútig. Hogyan lehet, hogy mégis az úton marad valaki a benzin hiánya miatt? A legegyszerűbb eset, amikor a kijelző „téved” vagyis rossz adatokat ad meg arról, hogy mennyi üzemanyag van még a tankban, milyen hosszú útra elegendő. Ilyenkor fordul elő a furcsa eset, hogy a kijelző szerint még 80 kilométernyi utat megtehetnénk, de valójában egy métert sem, a kocsi leáll.

Mi a megoldás?

A praktikusan gondolkodó „úrvezető” jól megjegyzi, hogy 80 kilométerrel előbb kell tankolnia, mint amennyit a kijelző mutat, hogy aztán újra „az arcára essen”, amikor a kocsi 120 kilométerrel a jelzés előtt adja fel üzemanyag hiányában. Akkor most mi van? Séta a legközelebbi benzinkúthoz, ahol mindjárt lehet egy kannát is vásárolni, mert ma – valljuk be – a tartalék üzemanyag a kocsi csomagtartójában nem tartozik az alapfelszereléshez senkinél, és egyébként nem is ezt ajánljuk. Helyette a megoldás két dolog lehet együtt. Először is az első: a tartály tartalmára vonatkozó hibás információ esetén keressük fel a szervizt, amivel sok további bosszúságtól kíméljük meg magunkat. Nagy valószínűséggel kisebb beavatkozás után, a korrekt adatot fogjuk kapni az üzemanyagról. Másodszor legyen az autóban mindig egy kisebb üzemanyagkanna. Ma már van összehajtható változatban is, aminek a tárolása is nagyon egyszerű.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat