Gumiharang – az univerzális védőelem

Több olyan alkatrész is található az autókban, amelyek jelenlétét a hétköznapokban észre sem vesszük. Noha filléres elemekről van szó, nélkülözhetetlenek, és tetemes kártól tudják megkímélni pénztárcánkat. Ezek közé tartozik a gumiharang is: univerzális, ámde szinte láthatatlan segítő.

A kormányműtől a féltengely csuklóig

Mi is az a gumiharang, vagy ahogy többen ismerik, porvédő harang. Harmonikaszerű, rugalmas, hajlítható és összenyomható hengerekről beszélünk, amelyek elsődleges feladata a védelem. Olyan alkatrészeket védenek meg a környezeti behatásoktól, amelyek ezekre kifejezetten érzékenyek. A féltengelycsukló, kormányrúd, kormánymű, de adott esetben az autók ajtójának illesztései is gumiharanggal vannak letakarva, ez a sokak számára név szerint ismeretlen alkatrész az, ami megvédi őket a portól, víztől és hidegtől, ugyanakkor az olajos és kenőanyaggal kezelt alkatrészeket a kiszáradástól – anélkül, hogy hozzájuk érne. Formájának köszönhetően óvja az autó azon részeit, ahol egymáshoz képest, tengelyirányban elmozduló, azaz mozgó alkatrészek vannak jelen. Nevével ellentétben nem feltétlen kell, hogy gumiból készüljenek, sok esetben vízhatlan anyagokból – többek között neoprénből is állítanak elő ilyen alkatrészeket.

Csere, elhasználódás

Természetesen egy olyan alkatrész is elhasználódhat, amelynek elsődleges feladata a többi rész védelme. A gumi és neoprén is elszáradhat, törhet, veszíthet rugalmasságából. Ilyenkor nincs más hátra, ideje a cserének. Tetemes költségektől kímélhetjük meg magunkat, ha időben észrevesszük az elhasználódást és nem várjuk meg, míg maga a megvédendő alkatrész megy tönkre a harang elhasználódása következtében. Szerencsére – anyagából és kialakításából adódóan – nem beszélhetünk egetverő összegekről a csere esetében. Mi több, néhány gumiharangot – amelyek hozzáférhető helyen vannak – mi magunk is kicserélhetünk otthoni körülmények között is. A gumiharang csomagolásában általában rozsdamentes acélbilincset is találunk, valamint kenőanyagot. Mindezek mellett szükségünk lehet még szerelőkúpra, valamint, amennyiben professzionálisak vagyunk, pneumatikus gumiharang-felszerelő szerszámot is beszerezhetünk. Utóbb már egy komolyabb befektetés – ennek esetében már felmerül a megtérülési költség. Amennyiben nem tervezünk minden esetben mi magunk kicserélni egy-egy elhasználódott gumiharangot, talán jobban járunk, ha egy ilyen befektetés helyett, alkalomadtán felkeresünk egy szervizt, ahol gyorsan és megfelelő körülmények között kicserélik az elhasználódott porvédőt.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat