Gázzal rángat az autó – mitől lehet?

Gyakori probléma, hogy rángat az autó, amelynek oka különféle lehet. Emiatt biztosat nem tudunk mondani látatlanban, de elárulhatjuk, hogy milyen lehetséges problémák merülhetnek fel ilyen esetben. Nézzük, mire kell odafigyelni!

Gyakran az alapjárati motorral van probléma

Az alapjárati motornak az a feladata, hogy levegőt adagoljon a befecskendezéses autókban a keverékképzéshez. Amennyiben meghibásodik, nem képes a finomszabályozásra, amelynek következtében folyamatosan ingadozik az alapjárat és csökken a levegő–üzemanyag elegy. Amikor az elektronika rádúsít, a fordulatszám emelkedni kezd, mivel az üzemanyag elvész, az alapjárat visszaesik. Ezalatt nem tud kellő mennyiségű levegőt juttatni a hengerekbe a motor, így nem lesz optimális a keverési arány. Jellemzően hidegüzemben nincs probléma, hiszen ekkor még dús keverékkel megy az alapjárat, nagy fordulatszámon. Ha súlyosabb a probléma, akkor jelezhet, ha az alapjáratban gázfröccsözve felpörgetett autóban, a gázpedál felengedése után nagyon lassan csökken vissza a fordulatszám.

Problémát okozhat a gyújtáskimaradás is

Ha rángat az autó, akkor sok esetben gyújtáskimaradásról beszélhetünk. Ennek következtében a motor működése kihagy és emiatt rángatni kezd az autó. Nemcsak a gyújtógyertyákkal lehet gond, problémát okozhatnak a gyújtórendszer egyéb elemei is. Például gond lehet abból, ha elhasználódik a gyújtókábelek szigetelése. Továbbá problémát okozhat a rotor vagy a gyújtáselosztó elöregedése is. Utóbbiak cseréjét érdemes párban végezni. Mindemellett állhat a rángatás hátterében tömítetlenségi probléma és eltömődött üzemanyagszűrő. A benzinellátási probléma is kiválthatja a rángatást. Utóbbi esetben a tankban található üzemanyag-szivattyút kell megnézni. Ha nem szállít elegendő üzemanyagot a szivattyú, vagy más néven AC pumpa, akkor rángatni kezd az autó. Ha gyorsításnál rángatás jelentkezik, akkor okozhatja a problémát az egyik porlasztó kábel kidörzsölődése is, mely működés közben hozzáérhet a hengerfejhez. Az utóbbi probléma a porlasztók áramköreiben végzett szakadás-, illetve zárlatvizsgálat segítségével található meg. Ha gyorsítás közben rángat az autó, nem szabad figyelmen kívül hagyni, mihamarabb orvosolni kell a problémát. Amennyiben erre nem kerül sor, később komolyabb hibák is jelentkezhetnek. Bármi is áll a probléma mögött, érdemes mihamarabb autószervizbe vinni az gépjárművet, ahol pontosan meg tudják állapítani az okot és megszüntetik azt. Így nagyon hamar ismét problémamentessé tehető az autózás.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat