Felére csökkentené az Unió a balesetek számát

Az Európai Bizottság közlése alapján a 2017-es baleseti statisztikák javuló tendenciát mutatnak, 2%-kal. Ennek ellenére is szükséges az EU célkitűzésének gyakorlatba ültetése.

Felére csökkenteni

Az EB tájékoztatása szerint a közlekedésbiztonsági statisztikák alapján a 2017-es évben 25 300 ember vesztette életét földrészünk közútjain. Eszerint 300-al kevesebben haltak meg a két, egymást követő évben – ez kb. 2 százalékos csökkenést, a 8 évvel ezelőtti adatokhoz képest pedig 20 százalékkal kevesebb halálesetet jelöl. A  bizottság egyik képviselője nyilatkozata alapján, jóllehet a tendencia ösztönző, mégis nagy próbatételnek bizonyul az EU azon célkitűzésének megvalósítása, mely szerint felére kívánják csökkenteni a halálos közúti balesetek számát 2010 és 2020 között.

Vezetnek az észtek

A halálos kimenetelű eseteken túl kb. 135 ezren szenvedtek súlyos sérülést; ezeknek jelentős része gyalogos, kerékpáros, motoros vagy veszélyeztetett úthasználó volt. A közúti balesetek azonban nem csak az áldozatokat, hanem a társadalom egészét érintik. Ellátásuk mintegy 120 milliárd eurót fordítanak évente. Az EB szerint még 2017-ben is Európa útjai bizonyultak a legbiztonságosabbnak szerte a világon; ezt az egymillió európai lakosra átlagosan jutó 49 halálos baleset viszonylag alacsony száma is alátámasztja. Az unión belül egymillió lakost tekintve Svédország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Dánia számolt be a legalacsonyabb számokról. 2016-hoz viszonyítva Észtországban és Szlovéniában csökkent a legjelentősebb mértékben a közúti halálesetek száma.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat