Botrányos állapotban a román közutak

Románia 86 ezer kilométer hosszú közúthálózatának 35 százaléka nem rendelkezett aszfaltburkolattal az óév végén. Ez a megdöbbentő adat látott napvilágot az országos statisztikai intézet (INS) áprilisban közzétett éves jelentéséből.

Alig van autópálya

A 2017-es jelentéshez viszonyítva a makadám- és földutak hossza alig 1000 kilométerrel csökkent Romániában. Az INS szerint az utak 35 százaléka nincs aszfaltozva az országban. A statisztikából kiderül, hogy a 35 000 kilométernyi korszerűsített úthálózat 41 százalékának és a 21 000 kilométernyi könnyű burkolatú aszfaltozott utak majdnem fele teljes felújításra szorul. A 763 kilométernyi használatban lévő gyorsforgalmi úthálózat a román közutak csupán 4,3 százalékát képviselte. Összehasonlításképp tavaly 16 kilométernyi új autópályáról számoltak be, míg 2016-ban a gyorsforgalmi úthálózat egy centivel sem bővült.

Veszélyes útszakaszok

Az állami kezelésben lévő közutak hossza 2017 végén 17654 kilométer volt, a megyei önkormányzatok kezében lévő utak 35149, míg a helyi önkormányzatoknál lévő közutak 33296 kilométert tettek ki. Fontos megemlíteni azt is, hogy az Európai Bizottság (EB) adatai szerint Romániában a legmagasabb a halálos közúti balesetek aránya, és az ország az utolsó helyen kullog az EU-ban a közutak biztonságát tekintve. Konkrétabban tehát 1 millió lakosra 98 haláleset jut, ami az uniós átlag szinte dupláját jelenti.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat