Ezért ne próbálkozz házilag a szelepszár szimering cseréjével

Sokan úgy vélik, hogy mindenhez értenek, bármit meg tudnak javítani szakértelem nélkül is. Nem kizárt, hogy néhány esetben szerencsével járnak és némi utánajárást követően orvosolni tudnak egy problémát. Azonban a szelepszár szimering cseréje nem tartozik ezek közé. Cikkünkben amellett, hogy eláruljuk mi a feladata a szelepszár szimeringnek, arról is szót ejtünk, hogy miért érdemes szakemberre bízni meghibásodás esetén a cseréjét.

Mi a feladata a szelepszár szimeringnek? Milyen jelei lehetnek a meghibásodásának?

Mielőtt a szelepszár szimering feladatát részleteznénk, lássuk, mi a feladata a szelepeknek. A szelepek az égéshez szükséges tüzelőanyag és levegő keverékét szabályozzák a hengerben. Ezen szelepek tetején találhatóak a szelepszár szimeringek, a kiegészítő alkatrészek feladata a szelepfedélben lévő motorolaj motorba való bekerülésének megakadályozása. A szelepszár szimeringek nagy szilárdságú gumiból készülnek. A szelepszár tetején találhatóak egy kis gallér belsejében. Ha a szelepszár szimering meghibásodik, az olaj az üzemanyaggal együtt elég. Milyen jelei lehetnek a szelepszár szimeringek meghibásodásának? Többek között a csökkenő teljesítmény, a kipufogóoldal kormosodása és a túlzott olajfogyasztás, hiszen a rossz tömítések jelentős olajveszteséget okozhatnak. Továbbá a meghibásodást jelezheti, ha a túlzott füst, a kék és fehér színű kipufogógáz az indítás és a gyorsulás után hosszabb ideig tart. Attól, hogy ez a jelenség a motor hosszabb járatásának hatására megszűnik, még jelzi a problémát.

Miért érdemes szakemberre bízni a cserét?

Az elhasználódott szelepszár szimeringet a motor hasznos élettartamára gyakorolt káros hatása miatt minél hamarabb cserélni kell. Bizonyos esetekben a szimeringek cserélhetőek a szelepfedél, illetve a tömítések speciális szerszámokkal való eltávolításával. Azonban az esetek többségében a hengerfejet és a szelepvezérlő mechanizmust is el kell távolítani a csere során. Lehetséges, hogy új hengerfejtömítésre és egyéb alkatrészekre is szükség lesz. Mindemellett a szelepvezetők ellenőrzése, a motor olajjal való feltöltése és a hűtőfolyadék pótlása is elengedhetetlen. Miért nem érdemes házilag próbálkozni a szelepszár szimeringek cseréjével? Mert az előbb említett részfeladatok mindegyikét helyesen kell végrehajtani a motor megfelelő működése érdekében. Emiatt minden esetben érdemes szakember segítségét igénybe venni, hiszen a rosszul elvégzett csere helyrehozása a későbbiekben sokkal többe kerülhet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat