Érző lélek az Audiban

Az Audi idén is nagyot villantott a 2020-as CES-en, nem csak futurisztikus vízió-modelljét tárta a nagyközönség elé, hanem több, sorozatgyártásra alkalmas technikát is. Mindegyik esetében a digitális élmény maximalizálása volt az egyik fő cél. A CES egyébként egy minden évben (idén január 7. és 10. közt) Las Vegasban megrendezett szórakoztatóelekronikai kiállítás és vásár.

Munkahely- és lakáshelyettesítő az Audi

Az önvezető Audi AI:ME modellbe gyakorlatilag csak be kell ülnöd, és elfelejtened a mindennapos stresszt. Gyakorlatilag minden igényedet és kívánságodat ismeri, és amit tud, teljesít is, az otthonod és a munkahelyed mellett könnyen a harmadik élettereddé válhat. A sofőr intuitív módon, a tekintetével vezérelheti a CES-en bemutatott modellt, mi több, a kocsi még a kedvenc pizzáját is megrendeli neki. Ha pihenésre vágysz, vagy wellnessezni mennél, csak be kell ülnöd a kocsiba, és a benne lévő VR szemüveg segítségével bármilyen tájra elutazhatsz, akár még a hegyekben is szárnyalhatsz. Az AI:ME-ben alkalmazott technológia valós időben egységesíti a virtuális tartalmakat a kocsi mozdulataival, így az utas zavartalanul lazíthat, és kizárhatja a külvilágot utazás közben. Az úticélhoz közeledve pedig a felhasználó már vissza is zökkenhet a valóságba: a navigációs adatok és a személyes kívánságok alapján megérkezik a rendelt étel az AI:ME-nek köszönhetően. Az Audi új koncepcióját a 2020-as CES újságírói egy automatizált utazás alkalmával tehették próbára.

Audi Intelligence Experience – az érző lelkű kocsi

Egy autó, ami amellett, hogy gondolkodik, még érez is? Igen! Az Audi Intelligence Experience tudja mindezt. A modell tökéletesen ismeri utasát és annak szokásait, ráadásul a mesterséges intelligencia segítségével tovább növeli az utasok biztonságát, kényelmét, javítja közérzetüket. Az öntanuló navigációt egyébként – amely menti a választott desztinációkat, majd a pontos idő, a dátum és az épp uralkodó forgalmi szituációk alapján ezekhez rendelve adja fel útvonal-javaslatait – már most is alkalmazzák az MMI-rendszerek aktuális változatában. Mindezen túl a kocsi még azt is pontosan megfigyeli, mely beállításokat és funkciókat – például üléshelyzet, médiaeszközök, útvonalak, utastér hőmérséklet, illatosítás – alkalmazza gyakrabban az utas. Nem kell sok idő hozzá, hogy a kocsi teljesen kiismerje felhasználóját, és önállóan alkalmazza annak preferenciáit. A 2020-as CES során egy prototípusban tesztelhették az Audi Intelligence Experience alapfunkcióit.

Térbeli látás a kevert valóságban

Az Audi a CES alkalmával mutatta be a Samsunggal közösen tervezett új technológiát, melyben a 3D-s kevert valóságot (MR) egy Head-up kijelzővel párosították (3D Mixed Reality Head-up Display). A háromdimenziós tévékhez hasonlóan itt is mindenből két nézetet mutat a berendezés: egy pixel a jobb, valamint egy a bal szem számára. A sofőr előtt 8-10 méternyire lebegő hatást keltve jelennek meg a 3D-s kevert valóságú Head-up kijelző információi. Ráadásként akár 70 méter fölé is állíthatjuk az érzékelt távolságot, ami a távollátásra koncentráló szemeken könnyít, mivel így nem kell átállniuk. Unikumnak számít még az átlátszóra állítható, 122 centiméter széles és 15 centi magas kijelző, melyet részben a műszerfalba süllyesztenek. Két szintet kínál: egyrészt az átlátszó OLED-kijelzőt, másrészt a mélyfeketének külön kialakított fekete réteget. Ami a legérdekesebb benne, hogy a képernyő infómegjelenítéshez épp nem használt részei végig átlátszók maradhatnak, ezáltal szabad kilátást adva az útra.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat