Eredetvizsga – ezekre figyelj, ha pénzt akarsz spórolni

Mindegy, hol csinálják meg, az eredetvizsga tekintetében egységár van. Ennek ellenére akad pár „apróság”, amit nem árt tudni!

Sorrend!

Arról szól, ugye ez az egész, hogy ha használt autót veszünk, akkor legalább amiatt ne érjen meglepetés minket háromszáz kilométer után, hogy nincsenek rendben az autó papírjai. Mindegy, hogy „okosba” vesszük a haver haverjának megbízható ismerősétől, vagy egy autókereskedésben beszélnek rá minket egy az eredetileg elképzelthez képest öt évvel idősebb, de teljesen újszerű, megkíméltre, meg kell csináltatni az eredetiségvizsgálatot. A szerződés megkötése előtt. Igen, előtte! A helyszín tényleg mindegy, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által előírt módon kell elvégeztetni a vizsgálatot. Azért nem számít, melyik autószerviz csinálja meg, mert az ellenőrzött adatokat el kell küldeni az NKH-nak, ott mondják meg, rendben van-e minden. Ha ez megvan, utána megköthető a kötelező felelősségbiztosítás is, majd jöhet a további papírmunka, ám még ekkor sem kell kapkodni. Míg el nem felejtjük: külföldről behozott gépkocsira ez éppúgy érvényes, mint arra a Suzukira, amely gyakorlatilag a várost sem nagyon hagyta el.

Egy húszassal bentebb lehetünk

Miért nem kell kapkodni? Azért, mert egy eredetvizsga hatvan napig érvényes. Tizenöt napon belül be kell jelenteni a tulajdonosváltást, azaz nem kell mindent azonnal elintézni, van idő mindent alaposan, jól végiggondolni, elintézni. A vizsga 17–20 ezer forint között változik, a köbcentitől függ, mennyit fizetünk – 1400-ig 17 ezer, 2000-ig 18 ezer 500, 2000 fölött 20 ezer. Ne feledjük, nem kötelező nekünk fizetni ezt. Megcsináltathatja az eladó is – mondjuk akkor tuti benne lesz az árban, de ezt szemrebbenés nélkül megkérdezhetjük tőle, bár azért a többség úgy hirdet már, hogy erre azért kitér, világosan leírja.

Tudjuk, kicsit sapka–sálul hangzik, de papírok nélkül el se induljunk!

Ami a papírmunkát illeti, eladáskor legyen nálunk a személyi igazolvány, kell még a forgalmi engedély, ha a tulajdonos nincs jelen, akkor egy meghatalmazás is, aztán jogi személy esetén szükség lesz cégkivonatra, az úgynevezett aláírási címpéldányra, valamint ha az aláíró nincs jelen, akkor pedig az egyszer már említett meghatalmazásra. Ha vesszük az autót, kell hozzá adásvételi szerződés, természetesen személyi igazolvány, valamint forgalmi engedély, míg jogi személy esetén fontos, hogy legyen nálunk a már említett cégkivonat, aláírási címpéldány, meghatalmazás trió. Ha külföldről hozták be az autót, akkor pluszban lesz igény külföldi forgalmi engedélyre és külföldi adásvételi szerződésre, esetleg számlára is, a többi papír ugyanaz, mint a már fent taglalt esetekben.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat