Ennyit ihatsz, ha külföldön vezetsz

Hazánkban a zéró tolerancia van érvényben, azaz egy konyakmeggy elfogyasztása után sem szabad a volán mögé ülni, máshol viszont megengedőbbek a szabályok. Európa jelentős részében egy pohár sör vagy egy deci bor belefér, de az Egyesült Királyságban és Ciprus déli területein ennél több is. Megnéztük, hol mennyit ihat egy sofőr, mielőtt útnak indul.

Szigor itthon, és még hat másik országban

„Egy sör még belefér, nem?” – kérdezik sokszor egymástól a turisták, ha külföldön nyaralnak. Magyarországon ugyanis zéró tolerancia van érvényben a vezetést tekintve, ám mivel nincs egységes nemzetközi szabályozás, néhány más országban valóban belefér némi alkohol a sofőrnek, akkor sem lesz belőle baja, ha megszondáztatják egy közúti ellenőrzés során. Megnéztük, melyik európai országokban, mi a limit.

A legegyszerűbb, ha betartjuk az itthon megszokott zéró toleranciát, így elkerülhetjük a problémákat. Ugyanez a kötelező Észtországban, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Romániában, Szlovákiában és Csehországban. Ahol 0,1, esetleg 0,2 ezrelékes a megengedett véralkoholszint, ott belefér egy konyakmeggy, de sokkal több nem. Előbbi a szabály Albániában, utóbbi Norvégiában, Ukrajnában, Lengyelországban, Észtországban, Monacóban és Svédországban. Náluk kicsivel engedékenyebb Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Georgia, Szerbia, Montenegró és Moldova (egyaránt 0,3 ezrelék), valamint Litvánia (0,4).

Iszik vagy vezet? Esetleg iszik és vezet?

A legtöbb országban az 0,5 ezreléket vezették be, ez már tényleg az a szint, amelybe belefér egy pohár sör vagy egy deci bor. Sörből a korsónyi, borból a két decis adag viszont már túllépi ezt. A 0,5-ös határt alkalmazzák Andorrában, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Ciprus északi részén, Dániában, Észak-Macedóniában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Horvátországban, valamint Izland, Írország, Lettország, Liechtenstein, Luxemburg, Németország, Portugália, Olaszország, San Marino, Skócia, Spanyolország, Svájc, Szlovénia és Törökország területén.

Ennél is vannak „lazább” országok: az Egyesült Királyságban (a skótokat leszámítva) és Örményországban, valamint Európán kívül az Egyesült Államokban is 0,8 ezrelék a határ, míg Ciprus déli részén még a 0,9 ezrelék is belefér. Általánosságban nézve ez két sör, esetleg két deci bor lehet – persze minden emberre másként hat az alkohol, ezt érdemes figyelembe venni. Sok helyen az sem mindegy, mióta van meg a jogosítványunk: a spanyoloknál például legalább egy éve kell vezetnünk, hogy ihassunk.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat