Elvakítja a nap? Itt az intelligens ablaküveg!

Már dolgoznak a szakemberek egy olyan intelligens ablaküvegen, amely automatikusan elsötétíti az ablakokat, ha kedvezőtlen a nap állása, és az erős fény elvakítja a vezetőt. A jövő technológiájával nem csak a fénytől óvhatjuk meg magunkat és az autót: a funkció manuálisan is vezérelhető, ha a kocsi áll, azaz nem lesekedhet senki a műszerfalunkra.

Nem kell többé hunyorogni, ha nappal szemben vezet

Intelligens ablaküveget fejleszt a Continental AG vezető német autóipari konszern. Az Intelligent Glass Control csapatuk célja, hogy újabb funkciókkal lássa el a gépjármű ablakait – például egy olyannal, amely automatikusan elsötétíti azokat, ha kedvezőtlen a nap állása, és az erős fény elvakítja a vezetőt. A nagy előnyt a projektcsapat szerint nem csak az elvakítással szembeni védelem jelenti, hanem a magánszféra védelme, továbbá még az is, hogy nyáron hűvösebb van az autóban. Ráadásul a személyes tárgyak is védelmet élveznek a kíváncsiskodó tekintetekkel, a tolvajokkal vagy éppen a nap sugaraival szemben.

Automatikusan és manuálisan is működtethető

Hogyan működik? Egy speciális fóliának köszönhetően az ablaküvegek menet közben automatikusan alkalmazkodnak az észlelt fényviszonyokhoz. A funkció emellett manuálisan is vezérelhető abban az esetben, ha az autó áll. Nem kérdés, hogy az intelligens ablaküvegek így jelentősen fokozzák majd a biztonságot és a kényelmet az autóvezetők számára. A technika az építőiparban már bevált: az óriási ablakok sok fényt engednek az épületbe, ám ezzel egyidejűleg elég hőt is ahhoz, hogy megemeljék a hőmérsékletet, ami növeli a hűtési költségeket. A maguktól sötétedő, irányításra opálossá váló üvegű ablakok azonban megoldást jelentenek erre a problémára. Sőt az ablak lehet opálos egyetlen kattintással, azaz manuálisan is, erre a felületre pedig aztán könnyedén kivetíthetünk tetszés szerint játékokat és filmeket.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat