Elkerülhető-e a kábelhiba?

A mai, korszerű autókban több száz méter kábel húzódik minden felé. Ezek, vagyis az elektronika nélkül ma már el sem képzelhető egy gépjármű, amit elektronika hiányában, elromlott, elszakadt, sérül kábelek miatt sem elindítani, sem megállítani nem lehet.

A kábelek extrém körülmények között funkcionálnak

Az élet számos területén vannak elektromos vezetékek, kábelek, de az egyik legextrémebb körülmények között az autókban találhatók működnek. A motor táján funkcionálók a magas hőmérséklet mellett számos vegyi anyag hatásának vannak kitéve és szinte minden autóba szerelt kábelnek bírnia kell az időjárás viszontagságait, az egyszer nagy meleget, vagy a máskor nagy hideget. Mindezt állandó mozgás, rezgés, gyorsulás és fékezés mellett. Az sem ritka, hogy a száguldó autóban valamilyen kábelét hirtelen víz, sár éri, vagy akár felcsapódó kő üti meg. Az ezek elviselésére tervezett autós kábelek tűrőképességének is van azonban egy határa.

A kábelek karbantartása

A kábelek karbantartása az autóban annyit jelent, hogy időről időre szemrevételezzük milyen állapotban vannak. Ehhez nem kell más, mint egy elemlámpa, egy száraz, tiszta rongy és jó szem. Az elemlámpával be lehet világítani a rejtett zugokban húzódó kábelkötegekre, a száraz ronggyal le lehet a kábelt annyira takarítani, hogy igazán szemrevételezhető legyen az állapota. Már az első pillantásra feltűnik, ha egy kábelköteg megbomlott, vagy valamelyik kábelen égés nyomai vannak, esetleg kilátszik a szigetelés alól a huzal. Ebben az esetben még a kábel elláthatja a feladatát, vagyis a motor vagy más részegység működésében még nincs zavar, de ez ilyen esetekben csak idő és szerencse kérdése. Vagyis: a kábelt szigetelni, de inkább azonnal cserélni kell, amit legtöbbször nem lehet házilag elvégezni, a legjobb a dolgot szakemberre, szervizre bízni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat