Egy új kormánymű megmentheti az életét

Ha ön tudja mi az a kormánymű és azt is tudja, hogy ennek az alkatrésznek mi a dolga, akkor nyugodtan veregesse meg a saját vállát. A legtöbben csak azt tudják, hogy a kormánymű az az alkatrész aminek a segítségével irányítjuk gépjárműveinket, de igazából nem tudják, hogy mi is megy végbe a motorháztető alatt. A kormánymű a kormányzási rendszer egyik legfontosabb eleme és mivel ez az elem a motorháztető alatt található, nehezebb észrevenni ha valami probléma van vele.

Mi a dolga a kormányműnek?

A kormánymű válaszol a különböző mozdulatokra és így a megfelelő irányba kormányozza az autót. A kormánymű emellett átadja a kormánytengely mozdulatait a kerekeknek, így lehetővé téve a sávváltást, a szűk kanyarok bevételét, illetve sarkokon történő befordulást. Mivel a kormánymű ennyire fontos ha az autó irányítására kerül a sor, akkor nem csoda, hogy nagyon veszélyes hibás kormányművel közlekedni az utakon. Az elhasználódott kormánymű közrejátszhat akár a kormányzás elvesztésében is, és minél inkább megviselt a kormánymű, annál nehezebb lesz majd az autó irányítása. Ha ráadásul emellett nagy sebességgel halad, akkor ez különösen veszélyes lehet, sőr akár balesetet is okozhat, ha nem veszi figyelembe vagy ha halogatja a kormánymű megjavítását.

Mi a jele az elhasználódott kormányműnek?

A kormánymű meghibásodásának olyan jelei vannak, amelyeket más észrevehet vezetés közben is. Az első jele annak, hogy baj van a kormányművel az az, hogy több erő fog kelleni ahhoz, hogy irányt váltson és elfordítsa a kormányt mint máskor. A nehéz vagy szakadozó kormányzás egyértelműen annak a jele, hogy valami nincs rendben a rendszerben. A másik jele annak, hogy baj van a kormányművel az az, hogy túl lazának tűnik a kormányzás. Ha mélyebbre szeretne ásni, akkor még két másik jelet is találhat, először ellenőrizze, hogy nem szivárog-e valamilyen folyadék a kormánytengely tömítésekből, mert az is arra utalhat, hogy ideje lecserélni a kormányművet. Végül pedig a kormányműt magát is érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e bármi repedés rajta. Ha bármilyen repedést talál a kormányműn, vagy sérülést ami arra utalhat, hogy ez okozza a problémákat, akkor szervizbe kell menni és mindenképpen megjavíttatni vagy kicserélni az adott alkatrészt, mert másképp könnyen baleset lehet belőle. A kormányzás az autóvezetés legfontosabb része, ezért különösen figyeljen oda a kormánymű alkatrészeire.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat