Benzin vagy dízel: melyiket kellene használnunk?

Még mielőtt arról döntene, hogy milyen márkájú autót vásárol, el kell döntenie, hogy benzint vagy dízel üzemanyagot szeretne használni. Nem is olyan rég, nagyjából tíz évvel ezelőtt még arra a kérdésre, hogy benzin vagy dízel, mindenki azt válaszolta volna, hogy természetesen benzin, hiszen akkoriban még ez számított a „sztenderd” megoldásnak, ha az autók üzemanyagára került a sor. Manapság viszont egyre kevesebb a különbség a dízel és a benzin üzemű autók között, ezért a döntést is napról napra nehezebb lesz majd meghozni.

A hatékonyságért a dízelt kell választani

A technológiai fejlesztések miatt a dízel üzemanyag egyszer csak kezdett elterjedni, és amikor megérkeztek a modern, dízelmotoros modellek a legtöbben elkezdték felfedezni, hogy ha hatékony üzemanyagra vágyik, akkor a dízelt kell választania. Egyszerűen ezek az új, tiszta dízelek nem úgy füstölnek, mint a régi dízelmotorok, amelyek durvák és hangosak is voltak. A benzinkutaknál ezért egyre több helyen kerültek a kirakatba a dízel olajok. A dízel autók egyre népszerűbbek lettek, viszont az elmúlt években mind a dízel, mind a benzin üzemű motorok is fejlődtek és sokkal bonyolultabbak lettek, mint korábban, ezért már egyre nehezebb eldönteni, hogy melyik lehet a megfelelő választás. A döntésben több szempont is segíthet, amit érdemes figyelembe venni.

Tényezők, amelyek alapján dönthet

Amikor arra kerül a sor, hogy eldöntse benzin vagy dízel üzemű autót választ, akkor három tényező van, amit érdemes figyelembe venni: a gazdaság, az ár, illetve a belső megérzés. Nem is olyan régen, a dízelárak a benzinéhez képest szinte az egekben voltak, de jelenleg köztudott, hogy a dízel olaj az, ami olcsóbb. Viszont ez alapján választani sem a legmegbízhatóbb megoldás, hiszen az ár kétségtelenül változik az adók és a termelés függvényében. Ha a dízel üzemű autó, amit keres valamivel drágább, mint a benzin üzemű megfelelője, akkor mérlegelnie kell, hogy megtérül-e az üzemanyag ára, amíg az autó az ön birtokában van. Ha úgy gondolja, hogy nem éri meg, akkor érdemesebb a benzint választani. Minél kevesebbet közlekedik autóval és minél rövidebbek az utak annál rosszabbul fog teljesíteni az autó dízel olajjal. Emellett a dízel részecskeszűrő eltömődhet, ha csak rövid távolságokat tesz meg, ráadásul a dízel üzemű autók kevésbé tartják meg az értéküket az idő múlásával, mint a benzin üzemű megfelelőjük.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat