Az autók fekete doboza

Azt mindenki tudja, hogy a repülőgép rendelkezik fekete dobozzal, amely minden adatot rögzít repülés közben. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nemcsak a repülők rendelkeznek ilyen szerkezettel.

Mit rögzít az autó fekete doboza?

Az autó navigációs rendszere rögzíteni tudja az autó tartózkodásának a helyét, de van egy kisebb szerkezet is az autónkban, amely nyomon követ mindent, amit csinálunk is. De ha nem is éppen minden tevékenységet, akkor is megközelítőleg mindent. Ezt a szerkezetet az autó eseményrögzítőjének nevezik. Ez az eseményrögzítő pontosan úgy működik, mint a repülő fekete doboza, és gyakran használják arra, hogy a balesetek után megtudják, hogy pontosan mi is történt. Az ütközés legalább tizenöt aspektusát képes rögzíteni ez a szerkezet, amelyben benne van az ütközés előtti sebesség, a motor fojtása, az előrehaladásban történő változások és a légzsák kioldásának az ideje is.

Fekete doboz vs. nem fekete doboz

2013 óta minden autónak rendelkeznie kell ilyen fekete dobozzal, de némelyekben benne van ez a szerkezet már a 90-es évek közepe óta. Mindenesetre ez a „doboz” nagyon hasznos, hiszen a gyűjtött információkat felhasználhatják a biztosító társaságok, hogy meghatározzák a biztosítási díjakat, de akár civil vagy bűntényi eseteknél is használhatóak lehetnek a mentett adatok. Néhány ember szerint azonban ezeknek az adatoknak privátoknak kellene maradniuk, mások szerint viszont, mivel közutakon vezetünk, ezért a fekete doboz által tárolt információknak is publikusnak kellene lenniük. Sokan pedig egyenesen félnek az ilyen technológiától, hiszen attól tartanak, hogy a jövőben egy ilyen szerkezet akár rögtön bírságot is kiszabhat, amennyiben átlépik a sebességkorlátot. Tehát sokan úgy érzik, hogy egy ilyen fekete doboz jellegű szerkezet egyenes úton vezet a „nagy testvér” jellegű szerkezetek megjelenéséhez, amelyek valóban minden mozdulatunkat követni fogják majd. Annak ellenére, hogy mindez könnyen tűnhet a privát életterünk megsértésének, mégis jó célt szolgálhatnak az ilyen szerkezetek. Segíthetnek például az autógyártó cégeknek kiküszöbölni azokat a hibákat, amelyek az ütközéshez vezethetnek. Bizonyíthatja, hogy a baleset bekövetkezténél ki volt valójában a hibás, így nem kell majd a hibátlan személynek fizetnie a nem általa elkövetett hibákért. Mindezek miatt mégis jó tehát, ha van fekete doboz az autónkban. Persze azt nem tudhatjuk, hogy a jövőben mindez hová fog tovább fejlődni, de a jelenlegi technika minden bizonnyal csakis a javunkat fogja szolgálni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat