Az autó utólagos hangszigetelése

Az autógyártók sok esetben spórolnak a hangszigetelésen. Igazán jól csak a drága prémium kategóriás autóknál szigetelnek a gyártók. Miért okoz gondot a nem megfelelő hangszigetelés? Miért spórolnak ezen a gyártók? Mi történik, ha utólag túl sok hangszigetelő anyag kerül az autóba?

Némi utómunkával pótolható, ami zajcsillapítás terén a gyártás során kimaradt

Az autó hangszigeteléséhez szőnyegekre, kárpitokra és zajcsillapító szivacsokra van szükség. Ezek az autó karosszériájába vannak elhelyezve. Gazdasági okokból, illetve a gépjármű súlyának csökkentése érdekében a gyártók sok esetben spórolnak a hangszigetelő anyagok mennyiségén. Rendesen csupán a drága prémium kategóriás autóknál szigetelnek a gyártók. Azonban megfelelő hangszigetelés nélkül nincs kellő védelme az autó utasterének a motor, a sebesség vagy a felfüggesztés okozta zaj és rezgés ellen. Szóval számos esetben érdemes megfontolni az autó utólagos hangszigetelését, hogy kevesebb legyen a mechanikai és a gördülési zaj. Ráadásul nemcsak az autó lesz csendesebb az utólagos hangszigetelésnek köszönhetően, hanem a hifi is jobban fog szólni. Puffogás és fémes zaj helyett, határozott mély hangok, valamint tiszta közepek és magasok hallhatóak majd. Az utólagos hangszigeteléssel a hangszórók által keltett rezgéseket és zavaró hanghullámokat is tudják csillapítani.

Minden esetben tanúsítvánnyal rendelkező szigetelések kerüljenek az autóba

Jól elhelyezett, megfelelő hangszigetelő anyagok használatával jelentősen csökkenthetőek az említett zajok. Fontos, hogy minden esetben tanúsítvánnyal rendelkező szigetelések kerüljenek az autóba. Azonban túlzásba sem szabad esni, mivel a túl sok utólagos szigetelés nagy mértékben megnövelheti az autó súlyát. A megnövekedett súly pedig ronthatja az autó teljesítményét, valamint növelheti az üzemanyag-fogyasztást. Elsőre talán egyszerűnek tűnik a zaj- és hangcsillapító anyagok beszerelése, azonban nem ennyire egyszerű a dolog. Sokféle speciális hangszigetelő anyag kapható az autókba, melyek kialakítása a felhasználástól függ. Minden esetben érdemes felkeresni egy kellő tapasztalattal rendelkező beszerelőműhelyt, ahol megkeresik a zavaró zajforrás helyét és felszámolják a zaj okát. A házilag elkészített, ide-oda tömködött szivacsok és drótozások nem jelentenek hosszú távon megoldást. Az autó utólagos hangszigeteléséhez elengedhetetlen a megfelelő szakértelem és a minőségi anyagok használata. A szakemberek pontosan tudják, hogy a különféle anyagok milyen felhasználási területre alkalmasak.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat