Autóbiztosítás: mi van, ha megkötjük a kötelezőt, de rövid időn belül eladjuk a kocsit? Visszajár a pénz?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, azaz a KGFB elengedhetetlen, kötelező minden a közlekedésben résztvevő járgányra: személy- vagy teherautóra, motorkerékpárra, robogóra, utánfutóra és lakókocsira egyöntetűen szükségszerű biztosítási forma. A rendeltetése, hogy az általunk másoknak okozott károkat helyettünk a biztosító térítse meg. Enélkül nem vehetünk részt a közúti forgalomban, ellenkező esetben tetemes szankcióval számolhatunk. A KGFB érvényessége alapesetben a megkötéstől kalkulált egy év, és amennyiben az évforduló előtt megfelelő időben nem mondjuk fel biztosítóváltás miatt, automatikusan egy évre meghosszabbodik. Általánosságban többféle díjfizetési ütemezés választható: létezik negyedéves, féléves, éves is. De vajon mi van akkor, ha megkötjük, befizetjük, de eladjuk az autót? Hm. Visszajár a pénz? Jó kérdés, járjunk utána!

Mi történik, ha a KGFB hatálya alatt eladjuk a biztosított kocsit?

Az első és legfontosabb szabály ilyen esetben, hogy az adásvételi szerződés másolatát gőzerővel be kell juttatni a biztosítóhoz vagy az alkuszhoz. Erre azért van szükség, hogy a biztosító elindíthassa a törlési procedúrát, hiszen a jogviszony megszűnése értelmében a kockázatviselést sztornózni, a fizetési kötelezettséget pedig hatálytalanítani szükséges. Amennyiben a díjfizetési ütem értelmében a rendezettség túlmutat az aktuális keltezésen, úgy a biztosító természetesen részarányosan köteles visszafizetni a fennmaradó összeget. Így meg is van a címkérdés válasza, a pénz visszajár.

Mi van akkor, ha veszünk egy másik autót? Ilyenkor mi a bevett rutin?

Na, ez már egy komplexebb, összetettebb eljárás. Akár új, akár használt járgányról szól a fáma, így is, úgy is a vásárlás napjától már rendelkeznie kell az üzembentartónak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, különben retorzióként számítani kell fedezetlenségi díj terhelésére is, amely egy törvényileg szabályozott napi tarifa. Ha sikerült megkötni a biztosítóval a szerződést, a fedezeti igazolás okmányirodában történő bemutatásával a nevünkre tudjuk íratni a járművet, illetve ily módon a forgalmiba is bejegyezhetők a szükséges infók. Ebben az esetben az alábbi dokumentumokat szükséges eljuttatni a biztosító vagy alkusz céghez: adásvételi szerződés másolata és forgalmi engedély másolata. Fordítsunk kellő figyelmet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás folyamataira, mert rengeteg felesleges problémától megkímélhetjük magunkat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat