Amit a kipufogórendszerekről tudni kell

Számos olyan alkatrész található az autókban, amelyeknek a létezéséről csak akkor veszünk tudomást, ha azok meghibásodnak. Ez a tény nem tudatlanságra utal, hanem inkább arra, hogy túlságosan is komplex a járművek rendszere ahhoz, hogy azt az átlagember is megérthesse.

Mire való?

Hogy megértsük az egyes rendszerek működését, legelőször azzal kell tisztába lennünk, hogy az egész hogyan működik (legalábbis nagy vonalakban). Ennek a rendszernek az egyik leglényegesebb összetevője a kipufogó, hiszen ez felelős azért, hogy az égési termék ne a kocsiban ragadjon, hanem kijuthasson a levegőbe. E nélkül lehetetlen lenne az autózás, úgyhogy mondani sem kell, hogy mennyire fontos elem. Azonban nem csak abból az egy kis csőből áll, amelyet látunk, hanem egy egész nagy összetett szerkezetről beszélünk. Ennek legfontosabb eleme a csőszerkezet, amelyen keresztül az égési termék a szabadba juthat, de nagyon fontos elemét képezi például a hangtompító és a katalizátor is. Mivel egyáltalán nem egyszerű szerkezetről beszélünk, ha bármely része is meghibásodik, egyből szervizbe kell vinnünk az autót, és szakértői segítséget kérnünk. Persze, ez nem igaz akkor, amikor mi is értünk az autókhoz, mert ilyenkor nem kizárt, hogy magunk is orvosolni tudjuk a problémát. Viszont, ha nem értünk hozzá egy kicsit sem, akkor jobb, ha nem itt kezdjük el kitanulni az autószerelés fortélyait…

A kipufogó tuning

Mint az autó nagyon sok részét, a kipufogót is lehet tuningolni különböző „elvek” szerint. Van, aki csak a kinézetét szeretné megváltoztatni, hogy az jobban nézzen ki az autó többi részével, vagy éppen, hogy legyen teljesen elütő; van, aki azt szereti, hogyha hangos; és van, aki azt, hogyha teljesen hangtalan. Legtöbbször ezt a két utóbbit szokták elérni. Számos ember szereti hallatni az autója hangját, hogy ezzel feltűnést keltsen, vagy csak azért, mert egyszerűen szereti, hogyha a kipufogó hangja mély, öblös, és természetes. Ilyenkor általában a hangtompítót teljesen elhagyják a berendezésből, vagy olyan szerkezetet szerelnek helyette, amely nem tompítja, hanem erősíti a hangot. A másik esetben pedig olyan hangtompítót szerelnek fel, amely nem tompítja, hanem teljesen hangtalanná is teszi a kocsit. Mindkét esetben tuningolási technikáról beszélünk, amelyek közül egyik sem olcsó mulatság. Úgyhogy, ha valaki szeretné beteljesíteni az egyiket, akkor mindenképpen át kell gondolnia, hogy valóban megengedheti-e magának.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat