Aki biztosra megy, az az összerékmeghajtásra szavaz

A tomboló télben, havas, latyakos utakon macerás a vezetés, nehezebben halad az autó. Ha homokos mellékútra tévedünk, ami épp egy órája ázott szét, bizony egy masszívabb pocsolyával is meggyűlhet a bajunk. Egy összkerekes autóval azonban megúszhatjuk, hogy kétségbe esve kérjük meg arra járókelőket, tolják meg kocsinkat, és legyenek nyakig sárosak a kedvünkért.

Így húz ki a sárból a négykerék-meghajtás

Egyre több autógyártó áll rá arra, hogy négykerék-meghajtású autókat készítsen, erre pedig Magyarországon is egyre többen vevők. Ez jó irány, hiszen természetesen többet kell fizetni egy ilyen autóért, cserébe azonban biztonságosabb, mint a kétkerekes kocsik. Mikor is van szükség rá? Ha laza a talaj, havas, sáros az út, olyankor egy hagyományos meghajtású kocsinak még egy morcosabb pocsolyával is meggyűlhet a baja, elakadhat a sárban. Hívni kell a segítséget, embereket, akik megtolják az autót, és egyben vállalják, hogy a kipörgő kerék beteríti őket sárral. Összkerékmeghajtás esetén azonban jó eséllyel akad majd egy kerék, amelyik megfelelően tapad az útra, megkapaszkodik és kilendíti a kocsit a nehéz szituációból. Ez a meghajtás azonban nem azért került a családi autókba, hogy terepen száguldozzunk velük, ezt ne feledjük. A kétkerék-meghajtású autókkal csak nehezen jutunk fel egy komolyabb emelkedőre, ha havas és jeges az út. Ha valamiért megállunk a kocsival az emelkedőn, megeshet, hogy nem is tudunk tovább indulni.

Nem kötelező, csak erősen ajánlott

A négykerék-meghajtás tehát az emelkedőn történő elindulásnál és ívmenetben is hatalmas segítség. Így a motor nyomatéka több irányban oszlik szét, ez megkönnyíti a dolgát. Autós tesztek bizonyítják, hogy a teljesen átlagos felületen véghezvitt szlalomozás esetén is érezhető volt a nagyobb menetstabilitás az összkerekes kocsinál. Azonos sebességnél ugyanaz a márka nem csúszott meg sehol. Fontos tudni, hogy összkerékmeghajtás nem kötelező, de nem is létszükség a mindennapos közlekedésben. Az azonban vitathatatlan, hogy nagyobb biztonságot ad, leginkább azoknak, akik családostól utaznak valahova. Olyankor, ha télen a csúszós utakon visszük valahova a családot, nincs jobb, mint a 4X4-es autó. Az árát hamar visszahozza, ezért mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Figyelem! Sokan élnek abban a tévhitben, hogy az összkerékmeghajtás miatt nincs szükség téli gumikra. Nos, ők tévednek, ahogy azok is, akik azt hiszik, hogy mindenhonnan kiszabadítja őket az autójuk „képessége”. Nincs igazuk, tartsunk magunknál hóláncot, összecsukható hólapátot, ha olyan helyre megyünk, ahol jól jöhetnek.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat