A váltórecsegés kiváltó okai

Az autó egyik legfontosabb alkatrésze a sebességváltó. Mi a pontos feladata? Mit csinál valójában ez a szerkezet? Mit érdemes tudni erről az alkatrészről? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mi okozhatja a váltó recsegését? Az alábbiakban megválaszoljuk a sebességváltóval kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Sebességváltója már a Ford T-modellnek is volt

Gyakorlatilag a sebességváltó az egyik legfontosabb alkatrésze az autóknak. Feladata, hogy mindig optimális szinten tartsa a fordulatszámot a nyomatékleadás szempontjából. Mindez elengedhetetlen a gépjármű normális működésének érdekében. A sebességváltó szerkezete egyszerű, két sorban elhelyezkedő fogaskerekekből és tengelyekből áll. A modern változatokban a szomszédos tengelyek fogaskerekei folyamatosan érintkeznek egymással. Ezeknek a fogaskerekeknek a kapcsolása szinkronkapcsolókkal történik. Ha alaphelyzetben, vagyis üresben van az autó indításkor, akkor egyhelyben áll. Abban, hogy megmozdul az autó, a tengelykapcsolónak, vagyis a kuplungnak nagy szerepe van, hiszen kapcsolatot teremt a motor és a kerekek között. Ez után következik a sebességváltó feladata, vagyis az optimális szinten lévő fordulatszám beállítása. Szóval a váltás előtt mindenképpen szükséges a kuplung használata, hiszen csupán így szüntethető meg ideiglenesen a váltó, valamint a motor között lévő kapcsolat.

Mi okozhat váltórecsegést?

A sebességváltónak köszönhetően a teljes sebességtartományban tud reagálni az autó motorja, városi és autópályás közlekedés alkalmával egyaránt. Régen többnyire reccsenéssel járt a fogaskerekek összekapcsolódása váltáskor, de napjainkban már nincs ilyen probléma, hiszen a modern váltók szinkrongyűrűt tartalmaznak. A szinkrongyűrűnek köszönhetően a váltás pillanatában nem keletkezik fordulatkülönbség. Amennyiben mégis hallható recsegés a modern váltókban, valamilyen meghibásodás állhat a háttérben. Többnyire megoldja a problémát a váltóolajcsere. A váltóolaj kiegyenlíti a fémfelületek egyenetlenségeit, illetve csökkenti a kopást. Emellett a váltórecsegés kiváltó oka lehet az elhasználódott szinkronkapcsoló vagy fogaskerék, illetve a meghibásodott választórúd vagy kábel. Továbbá problémát okozhat a bemeneti tengelycsapágy kopása. A meghibásodás elkerülése érdekében érdemes rendszeresen időt fordítani a karbantartásra. Nem érdemes kihagyni az olajcseréket, rendszeresen ellenőrizni kell az olajszintet és biztosítani kell, hogy a kuplung megfelelően működjön. Mindemellett kerülni kell az éles gyorsítást és fékezést a vezetés során, mivel ezek tönkretehetik hosszú távon a sebességváltót.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat