Zalaegerszegen tesztelik a jövő automatizált autóit

Hamarosan az automatizált autókról szólnak majd a hírek – egy becslés szerint például minden ötödik eladott kocsi sofőr nélküli lesz a világon 2025-re. Ebben egy kis szerepet Zalaegerszeg, azaz az ott hamarosan elkészülő tesztpálya is kap.

Jön az automatizált kocsik kora

Ha az autóipar jövőjéről szeretnénk értekezni, több irányba is el lehet indulni. Az egyik azonban biztosan az automatizált járművek forgalomba építését érintené. Bármennyire is furcsának tűnik, nincs már olyan messze, hogy sofőr nélküli kocsi hozza a megrendelt pizzát, vagy éppen olyan busz vigyen a munkába, amelyen nem ül sofőr. Ha a budapesti metrók egy részénél már működik, elképzelhető az ilyen fejlesztés az utakon is. A dátumot nem lehet biztosan meghatározni, a Boston Consulting Group tippje szerint azonban 2025-re a világon eladott járművek egyötöde már automatizált lesz.

Biztonság, pontosság, költséghatékonyság

Ebben a folyamatban kap szerepet Zalaegerszeg, ahol még idén átadják a járműfejlesztőknek egy olyan autóipari tesztpályája első ütemét, amely a legkorszerűbbnek számít majd Közép-Európában, és amely komoly lépés lesz hazánknak a kutatás, az innováció és a fejlesztés területén. Az automatizáció egyszerre több célt is megvalósíthat. A személygépkocsiknál a lényeg a biztonság növelése, ezzel együtt a balesetek számának redukálása, a magasabb minőségű közlekedési körülmények megteremtése. Amikor a tömegközlekedésről beszélünk, a fenti szempontok mellett belép a pontosság is, míg a fuvarozásnál a költséghatékonyság a komoly motiváló erő. A hálózatba kapcsolt és elektromos hajtású járművek üzemanyag-fogyasztása jóval kedvezőbb, és akkor még nem beszéltünk arról, ha mindez elektromos meghajtású flottával történik majd. Ez persze még odébb van, de azért jó felkészülni a jövő egyik legfontosabb közlekedési újítására.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat