Vizsgáztatás bonyodalmakkal… P-s rendszám műszakija….

Az autó vizsgáztatása néha nem oldható meg bonyodalom nélkül. Az egyik alapvető kérdés, hogy mi az eljárás akkor, ha a műszaki vizsga lejárt és így kellene a járművet vizsgára vinni.

Mikor vizsgáztassuk az autónkat?

A kézen fekvő megoldás minden bonyodalom elkerülésére, hogy az autónkat még az előtt levizsgáztatjuk, mielőtt lejár a forgalmi engedélye. Mégpedig – ha lehet és miért ne lehetne – nem egy-két nap ráhagyással kalkulálunk, hanem hetekkel, mert arra is számítani kell, hogy megbukik a járgány a vizsgán és új időpontban új vizsgára kell vele hajtani. Ha minden elővigyázatosság ellenére, vagy annak hiányában úgy kell vizsgára vinni az autót, hogy nincs érvényes forgalmija, akkor útvonalengedélyt kell kérni a rendőrségtől. Ez nem feltétlenül egyszerű megoldás, de sokkal jobb, mint az úgy nevezett P-rendszám.

A P-rendszám mire jó?

A P-rendszám egy olyan ideiglenes rendszám, amelyet bármilyen autóra fel lehet szerelni és azzal rövid, jellemzően próbautat lehet tenni. Az ilyen rendszámot az autókereskedők és szervizek életének megkönnyítésére találták ki. Nyilván arra is jó lehet, hogy olyan járműre szereljék fel, amelyet egyébként – üzembe helyezési engedély nélkül – csak trélerrel lehetne szállítani. A P-rendszám az autókereskedőt az üzembe helyezési díj és az autóadó befizetése nélkül is, egy átalány kötelező biztosítással egybekötve, feljogosítja arra, hogy egy üzemeltetési naplóba történt bejegyzéssel együtt a rendszámot bármelyik eladás és honosítás előtt álló autóra felszerelje. Természetesen alapfeltétel, hogy ezek az autók a közúti forgalomba való részvételre alkalmas állapotban legyenek. A P-rendszám kizárólag erre való. Ne vásároljunk és ne üzemeltessünk autót P-rendszámmal, mert az csalások sorozatát jelenti, aminek a végén akár a börtönbe is kerülhetünk.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat