Vakációzás előtt ellenőrizzük át járművünk állapotát

Egy nyaralást a nagy hőség és a nagy forgalom mellett, egy nem megfelelően működő autó is tönkreteheti, hisz nincs kellemetlenebb, mint gőzölgő motorháztetővel, vagy tönkrement gumiabronccsal, állni az autópálya szélén. Ezért mielőtt útnak indulnánk, ellenőrizzünk át járművünkön pár dolgot és menjünk biztosra, hogy ne bosszankodással töltsük a szabadságunkat.

Mire figyeljünk indulás előtt?

Az indulás előtt a fontos teendők közé tartozik a gumiabroncsok állapotának vizsgálata. Ez az egyetlen olyan elem az autón, mely közvetlenül érintkezik az út felületével. Nem szabad, hogy kopott legyen vagy enyhén, illetve túlzottan felfújt, hisz ez balesetveszélyes lehet. Nézzük meg a gyártó által javasolt nyomást. Ne adjunk több levegőt a kelleténél, mivel a nyomás az út során még nagyobb lesz, a gumiabroncsokban lévő forró levegő miatt. A hűtőrendszert is érdemes átvizsgáltatni még indulás előtt, vagy ezt tegyük meg mi magunk. Itt fontos a hűtőfolyadék szintje, és a ventilátor működése. Ezzel biztosabbra mehetünk, hogy a hűtőrendszer egész úton működni fog. Ha a nyaralás során, utánfutót vontatunk magunk után, ezt is ellenőrizzük át teljesen. Itt fontos szintén a gumiabroncs állapota, valamint a világítás, a fékek és csapágyak épsége. A pótkocsikat általában csak nagyon ritkán használjuk, így mindenképp vizsgáljuk át. A pótkerekek állapota is lényeges, mint a többi gumiabroncsnál az elégséges nyomás, és ha nem megfelelő töltsük fel. Ez mellett, fontos átnézni a szerszámkészletet, hogy rendelkezünk-e mindennel, például tartalék biztosítékokkal, vagy egyéb kiegészítőkkel, ami egy gumicseréhez szükséges, illetve a vontatáshoz.

Gondoljunk több apróbb részletre egy hosszú út előtt!

Az autó épsége mellett olyan dolgokra is figyelnünk kell, mint a csomagjaink mennyisége. A legfontosabbakat rakjuk csak be, ami nem haladja meg az autó maximális terhelhetőségét. A túlzásba eséssel, növelhetjük az üzemanyag fogyasztást és a túlterheltség miatt, csökkentjük a vezetési és kezelési képességeket. Ezek mellett ne tömjük úgy tele az utasteret, hogy még az ablakból se lássunk ki. Az utazás során, ha egy rossz úton haladunk, vagy épp olyanon, ahol még építkezés folyik, érdemes lassabban hajtani, ezzel elkerülhetjük, hogy az autónk alvázát felüssük, illetve repedt szélvédővel haladjunk tovább. A tiszta és jó állapotban lévő tükrök és szélvédők is fontosak. Indulás előtt győződjünk meg ezekről. A szélvédőmosó folyadék szintjét is ellenőrizzük, és ha szükséges töltsük tele a tartályt. Vigyünk magunkkal napszemüveget, mely segíti az egész út során a jó látást. Ezzel elkerülhetjük, hogy a tűző nap elvakítson minket. Az elegendő víz nagyon is lényeges, mivel a kezdetleges kiszáradás növelheti a fáradtságot. Ha hosszú útra indulunk, gondoljunk át mindent alaposan, legyenek előre eltervezett megállóink, ahol pihenhetünk kicsit, így elkerülhetjük a fáradtságot. A megállásnál sétáljunk, nyújtsunk kicsit.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat