Tudnivalók az elektromos ablakemelő javításáról

A modern autókban, a vezetőülésben ülve kedvünkre fel- és leengedhetjük bármelyik ablakot, ha szeretnénk egy kis levegőt juttatni a kocsiba, vagy be szeretnénk kapcsolni a klímát. Ezt az elektromos ablakemelő segítségével tehetjük meg. Azonban ez a szerkezet is tönkremehet. Hogyan romolhat el és hogyan tudjuk javítani?

Az ablakemelő

Télen-nyáron hatalmas segítséget jelenthet az elektromos ablakemelő a kocsiban. Bármikor engedhetünk egy kis friss levegőt a járműbe, nem kell tekergetni az ablakhoz tartozó kallantyút, ráadásul hátul is átszellőztethetjük az autót. Ha azonban a légkondicionálót használnánk inkább, akkor egy gombnyomással fel is húzhatjuk a nyílászárókat. Mégis előfordulhat, hogy valami gond van az alkatrésszel, ilyenkor kellemetlen meglepetések érhetnek minket. A jobbik eset az, ha egyáltalán nem tudjuk leengedni az ablakot, ilyenkor legalább álló helyzetben szellőztethetjük a kocsit az ajtók kinyitásával, menet közben pedig a klíma segítségével beállíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet. Azonban, ha úgy romlik el az ablakemelő, hogy nem lehet felhúzni az üveget, akkor kénytelenek vagyunk elviselni, hogy az arcunkba csap a menetszél. Ráadásul nem is hagyhatjuk őrizetlenül az autót, mivel a benne hagyott értéktárgyakhoz könnyedén hozzáférhetnek az illetéktelenek. Emiatt, ha beadja a kulcsot az elektromos ablakemelő, akkor érdemes azonnal elkezdeni a hiba elhárítását. Sajnos előre a legritkább esetben lehet tudni, hogy tönkre fog menni az alkatrész, ennek kevés jele van. Az egyetlen, amit észrevehetünk, hogy hiába dolgozik a beépített, kis motor, az üveg lassan mozog le vagy föl. Legtöbbször hirtelen következik be a hiba, egyik pillanatról a másikra.

Az ablakemelő javítása

Ha probléma van az elektromos ablakemelővel, azt legtöbbször már csak akkor vesszük észre, ha egyáltalán nem reagál a gombnyomásra a szerkezet. Hiába nyomjuk le, vagy húzzuk fel a kapcsolót, semmilyen reakciót nem kapunk, az üvegek pedig mozdulatlanul maradnak a helyükön. Érdemes felkeresnünk a szerelőnket a hiba elhárítása érdekében, ugyanis lehet, hogy nem tudjuk mi magunk megszüntetni a problémát. Az elektromos ablakemelő ugyanis több apróbb alkatrészből áll. Előfordulhat, hogy a kapcsolónál kell keresni a hiba forrását, sokszor elég egy kiégett biztosítékot kicserélni, és már működik is újra az emelő. Ennél is gyakoribb probléma azonban, hogy az ajtók állandó nyitása-zárása miatt sérülhetett vagy el is szakadhatott a vezeték, amelyhez nehezen tudunk hozzáférni. A kábelek átvizsgálásához szét kell bontanunk az ajtó burkolatát, megkeresnünk a hibás részeket, majd azok kicserélése után tökéletesen és sérülésmentesen újra össze kell illesztenünk az elemeket. Természetesen az is előfordulhat, hogy az emelő motorja adta fel a szolgálatot, ekkor ezt az alkatrészt kell kicserélnünk, hogy újra használhassuk a szerkezetet. A legjobb, amit tehetünk, hogy segítséget kérünk szakemberektől, ugyanis ők tudják legegyszerűbben feltérképezni a hiba forrását, és pontosan, precízen elvégezni a javítási feladatokat. Ha otthon, a garázsban egyedül kezdünk hozzá, akkor azt kockáztatjuk, hogy még nagyobb kárt teszünk az alkatrészben, ráadásul az ajtó burkolatának eltávolítása és összeillesztése, a megfelelő szerszámok hiányában és hozzáértés nélkül nem egyszerű feladat. Nem biztos, hogy megéri megpróbálni a munkadíj kifizetését megspórolni, egyszerűbb és gyorsabb megoldás, ha a szervizre bízzuk a feladatot, hiszen az elektromos ablakemelő felújítása nem tartozik a legdrágább javítások közé.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat