Tényleg számít a benzin típusa?

A tankolás manapság már sokkal egyszerűbb mint régen volt. A régi időkben az üzemanyagot egy szivattyúból nyerték ki aminek egy üveggomb volt a tetején, így az autósok ellenőrizni tudták az üzemanyag minőségét. Az üzemanyag minősége azonban manapság jogilag szabályozott és van olyan is amely tartalmaz mosószert, oktánt, etanolt. Bár a legtöbb drágább üzemanyag tartalmaz motor-tisztító anyagokat, de valószínűleg olyan ismeretlen márkájú üzemanyagok is vannak amelyek ugyanazokat a minőségi összetevőket tartalmazzák.

A benzin oktánszáma

Általában háromféle ólommentes benzin megvásárlására van lehetőség és a literenkénti ár az üzemanyag minőségével együtt növekszik. Attól függően, hogy milyen típusú autót vezet ezek a minőségi fokozatok vagy oktánszámok változóak. Először is, a nagyobb teljesítményű motorok magasabb oktánszámú benzint igényelnek és ez azért van, mert azokat a motorokat úgy tervezték, hogy nagyobb tömörítést generáljon a hengeren és ezáltal nagyobb legyen a teljesítmény. A magas nyomás és az alacsony oktánszám egyáltalán nem működnek együtt. Azok a nagy teljesítményű motorok amelyek alacsony teljesítményű üzemanyaggal vannak meghajtva alacsonyabban is teljesítenek. Annak érdekében, hogy meghatározza milyen oktánszámú benzinre van szüksége nézze meg az autó használati utasítását. Egyes vezetők kísérletezés alapján tapasztalják meg hogy melyik a legmegfelelőbb oktánszámú üzemanyag, tehát ez is egy megoldás lehet.

Az üzemanyag típusa miatt kopoghat a motor?

Először is azt kell megérteni, hogy miért is kopog a motor, és hogy ez miért lehet egy intő jel? Ahogy az oktánszám emelkedik az üzemanyag képes ellenállni a kompressziónak anélkül hogy spontán felrobbanna vagy kigyulladna. A benzinmotorokban a hengerben levő üzemanyag-levegő keverék csak akkor gyullad fel ha a gyújtógyertya létrehoz egy kis lángot. Akkor kezdődnek a problémák, amikor egy kopogó hangot hall, hiszen ez azt jelenti, hogy egynél több detonáció fordult elő a hengeren belül. Ez a kopogó hang idővel tönkre is teheti a motort tehát valóban érdemes odafigyelni rá. A magasabb oktánszámú benzin ellenáll a nyomásnak és a kompressziónak ráadásul a spontán detonációt is megakadályozzák. A benzin viszont nem az egyetlen dolog, ami miatt kopoghat a motor, hiszen a motor kopogását okozhatja a környezet, a jármű életkora, a növelt terhelés és a gyújtógyertya meghibásodása is.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat