Tényleg jó a vadriasztó?

Az elektromos vadriasztó csökkentheti a váratlan, súlyos károkat okozó balesetek számát ezekkel az állatokkal. Nem nyújt száz százalékos védelmet, de ha csak egyszer menti az életünket, az is éppen elég.

A vadriasztó működési elve

A vadriasztó olyan nagy teljesítményű elektromos berendezés, ami az állatok által hallható frekvencián sugároz hanghullámokat a kocsi elé. Mindezt olyan távolságra teszi, hogy még időben el tudja riasztani az állatokat. Sokan kritizálják az eszközt, felesleges befektetésnek tartják. Pedig az elektromos síp nem jelentős befektetés és, ha csak egyszer menti meg a tulajdonosa életét, akkor biztosan megérte a ráfordított pénzt. A síp az állatnak bántó, figyelmeztető hangot ad, az elgondolás szerint vészjelzés számára, hogy baj van, ettől menekül. Ehhez azonban mindig be kell kapcsolni, sokan elfelejtik élesíteni indulásnál.  Leginkább az őzek, szarvasok, vaddisznók elriasztására találták ki. Nem véletlenül, egy velük való találkozás hatalmas anyagi károkat okozhat.

Nem jelent biztos védelmet

Sokan a rágcsálók elűzésére is használnak magas frekvenciás készülékeket, de bebizonyosodott, hogy felismerik a hang állandóságát és hamar megtanulják, hogy ehhez nem társul veszély, majd figyelmen kívül hagyják. A vadak is kitanulhatják a jelzést, ráadásul az út mellett elvonuló járművek hangját is megszokhatják. A riasztó tehát nem garancia, fontos, hogy figyelni kell, ez nem könnyű, hiszen mehetünk akár 50 kilométeres óránkénti sebességgel, de egy hirtelen felbukkanó állat ekkora sebességnél is komoly veszélyforrást jelenthet. A vadriasztó tehát nem akadályozhatja meg az ütközést az állatokkal minden esetben, de megkönnyíti a baleset megelőzését. Ehhez azonban az is kell, hogy mi is mindent elkövessünk saját autónk és az állatok megkímélése érdekében. Mindig éberen kell tehát vezetnünk, betartva a sebességkorlátozást, és figyelve arra, hogy minden fényszórónk tökéletesen működjön.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat