Szükség van-e az önparkoló rendszerekre az autókban?

Manapság már rengeteg vezetést megkönnyítő és biztonságot növelő kütyüvel felszerelt járművet kaphatunk. A fejlesztők szem előtt tartják az autóvezetők igényeit, így született meg az automata parkolást segítő rendszer.

Parkolás, nehézségek nélkül!

Az autó elvégzi a sofőr helyett a nehézkes munkát, könnyedén beparkol. Az önmagát leparkolni tudó autók egyre gyakoribbak, és ha minden igaz, egyre pontosabbak is. Lassan minden autógyártó cég új modelljeiben megtalálható funkció. Kétféleképpen tudnak parkolni ezek a rendszerek. Az egyik a párhuzamos, a másik a tolatós parkolás. Bár nem minden autó tudja mindkét funkciót alkalmazni. A rendszerek gyártótól függetlenül egyformák. Használatát tekintve nem kell mást tenni, csupán lelassítani az előírt sebességre, gombnyomás után pedig hagyjuk az autót, hogy leparkolásra alkalmas helyet találjon. Ezt követően fontos, hogy kövessük a rendszer által küldött utasításokat, azért hogy a parkolást nehézségek nélkül elvégezhesse az autó. A szisztéma az elöl és hátul levő parkoló érzékelő segítségével tudja bemérni a tárgyaktól való távolságot, gyakran kamerákkal is felszereltek, a nagyobb pontosság elérése érdekében.

Érvek és ellenérvek

Maga a technológia kellően jól működik. Képes leparkolni a járművet úgy, hogy teljesen maga végzi a kormányzást. Viszont van két talán kissé aggasztó dolog. Mindenekelőtt lassú. Az idő alatt, míg a rendszer felméri a terepet a szenzorjaival és kameráival, addig már rég be tudtunk állni a parkolóba. Természetesen, ha a sofőrnek megvannak az ezen feladatok elvégzéséhez szükséges képességei és tapasztalata. A másik nem túl megnyugtató dolog, hogy a rendszer csak egyszerű és könnyű parkolás problémákat tud megoldani. Összetettebb szituációban nem támaszkodhatunk az autónk képességeire. Összességében megéri-e az automata parkolás rendszer? Az attól függ. Amennyiben a sofőrnek gondjai vannak a parkolással, akkor ez a technológia jó néhány alkalommal fog neki segítséget nyújtani. Másoknak talán nem lenne ennyire értékes ez a fejlesztés az autóban, mivel gyorsabban beparkolnak saját maguk. Lényegében az önparkoló program sokat tud olykor segíteni, viszont nem ártana, ha egy tapasztaltabb sofőrtől elsajátítanánk a helyes parkolás szabályait. Bár az is igaz, hogy ha ma parkolnak helyettünk az autók, akkor lehetséges, hogy holnap már el fogják tudni vezetni magukat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat