Százmilliós támogatás jut idén a mozgáskorlátozottaknak gépkocsi-beszerzésre

100 millió forintot szánnak 2018-ban a súlyosan mozgáskorlátozott magyaroknak gépkocsi-beszerzésre az Autóplusz 2018 pályázat keretében. Nincs kötelező hitelfelvétel, nincs márkakötöttség, és a támogatási összeg is magasabb.

Megduplázták az összeget

A tavalyi összeg kétszeresét, azaz 100 millió forintot szán a kormány idén a súlyosan mozgáskorlátozottak gépkocsi-beszerzésére az Autóplusz 2018 keretében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Czibere Károly elmondta: a pályázatot először 2017-ben írták ki, akkor több 100 igény érkezett be, így idén már megkettőzték a költségvetési keretet. A korábbi kiíráshoz változtattak néhány dolgon: már nincs kötelező hitelfelvétel, márka- és modellkötöttség, ráadásul a támogatási összeg is növekedett. 2012-ben már volt egy Lehetőségautó nevű program, melynek keretében hitelfelvétel mellett Suzukik közül választhattak a résztvevők. Az azóta eltelt időben mintegy 4600 kocsit vettek 3,5 milliárd forint kormányzati segítséggel. Ettől az évtől már ezt a programot is könnyítették: eltörölték az eddig feltételként megszabott kötelező hitelfelvételt.

Erősítik a társadalmi integrációt

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Lehetőségautó és az Autóplusz pályázatok kulcsfontosságúak, illetve ezek továbbfejlesztése is, hiszen csak így tudnak a fogyatékkal élők szükségleteihez igazodni, s társadalmi beilleszkedésüket még tovább segíteni. Az Autóplusz pályázat keretében 2 kategóriában pályázhatnak: az 1. kategóriában nagyobb összegre az elektromos kerekesszéket használók pályázhatnak, akik közül sokan át sem bírnak szállni az autók ülésébe, a 2. kategóriában pedig az önhajtós kerekesszékkel vagy elektromos mopeddel közlekedők. Az Autóplusz főként a legnagyobb hátránnyal élőknek szól, és fő előnye, hogy a pályázók az egyéni szükségleteiknek leginkább megfelelő autótípust kaphatják meg.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat