Súlyos büntetés is járhat a kilométeróra visszatekeréséért

Az autókereskedők óvatos becslése szerint a külföldről beszállított kocsik mintegy kilencven százaléka lehet érintett kilométeróra-visszatekerésben. A hazánkban forgalomba került autók közül pedig szinte minden harmadikat trükköztek meg ilyen módon. Mutatjuk, hogyan úszhatod meg azt, hogy átverjenek az óraállással.

Minden harmadik autót megtrükköznek

A kilométeróra visszatekerése ma már gyakorlatilag gyerekjáték. Aki akar, az interneten percek alatt találhat néhány egyszerű módszert, amivel megoldhatja ezt a kérdést. Videók, útmutatások tömkelege gyakorlatilag azonnal rendelkezésre áll bárkinek. Nem valószínű, hogy újat mondunk azzal: a Magyarországon futó használt gépjárművek jelentős többsége visszatekert órával kel el a piacon. Az autókereskedők óvatos becslése szerint a Magyarországon forgalomba került kocsik harmada így cserél gazdát.

Lélektani határ

A külföldről importált használt autók arányában még ennél is drámaibb az arány: mintegy 90 százalékukról mondható el, hogy ilyen módon trükközték meg. Ami különösen érdekes ebben, hogy a visszatekerés nem növeli ténylegesen, vagyis jelentősen a kocsi értékét, pusztán csak eladhatóvá teszi. A vevők nagy része ugyanis megijed, ha egy 200 ezres óraállást lát a műszerfalon. Lehet az az autó bármilyen jó állapotú, a vásárlókat megrettenti a szám. A használt autót kereső vásárlóknál kialakult egy határ, ami felett már nem nagyon akarnak kocsit venni. Ez általában a tíz évesnél fiatalabb járművek esetében 100 ezer kilométer, az ennél idősebbeknél pedig maximum 200.000 kilométer lehet.

Hogyan legyünk elővigyázatosak?

Az óramanipulálás annyira elterjedt Magyarországon, hogy törvénybe iktatták annak büntetést, ezért akár egy év börtön is járhat. Ez azonban eddig igen kevés embert tartott vissza, hiszen tetten érni a csalót, és egyértelműen bizonyítani a tettét szinte lehetetlen. Aminek talán nagyobb hatása van az a Magyarország.hu-n elérhető, ma már ingyenes szolgáltatás. A műszaki vizsgákon leolvasott kilométeróra-állást ide töltik fel a szervizek, az online adatbázis pedig mindenki számára hozzáférhető. Mivel a „műszakiztatás” általában kétévente aktuális, így mindenki friss adatokkal ismerkedhet a honlapon. Mit tehetünk még mindezeken kívül, hogy korrekt autót vegyünk? Próbáljunk inkább megbízhatónak tűnő magánszemélytől vásárolni. Minden esetben vizsgáltassuk át szervizben az autót, de vigyünk magunkkal egy hozzáértő ismerőst, ha mi magunk nem vagyunk otthon a műszaki kérdésekben, és nem tudunk magabiztosan kérdezni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat