Öreg motor, nem vén motor!

Vajon van arra bármilyen esély, hogy egy öreg motor erejét visszaállítsuk a régire, vagy legalábbis megőrizzük optimális állapotában? Nos, cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ, de annyit már elárulhatunk előre, hogy vannak olyan alkatrészek, termékek, melyekkel megőrizhető, s meghosszabbítható a régi motor élettartama is. Autós berkekben azt szokták mondani, egy autó átlagosan 1 féklóerőt veszít évente. Mit is jelent pontosan a féklóerő? A motor generátor, differenciál- és váltómű, továbbá más vesztességforrás nélküli teljesítményét jelöli. Mint említettük, cikkünkben olyan alkatrészeket, módszereket szedtünk neked csokorba, melyekkel sokáig kitűnő állapotban tarthatod az autód motorját.

Figyelj a motorolaj és a szűrő csereintervallumára

Biztosan sok autótulajdonosnak már a könyökén jön ki, de muszáj hangsúlyoznunk, hogy egy motor élettartamának megőrzéséhez még mindig a kenőanyag és a szűrő cseréje az egyik legfontosabb módszer. Ha betartod az autód kézikönyvében, gyártó által előírt olajcsere intervallumokat, és mindig a megfelelő mennyiségű, minőségű és tulajdonságú motorolajjal látod el a rendszert, akkor a kellő kenés segít fenntartani az erőforrás optimális állapotát. Az olajszűrő rendelésekor is érdemes egy már jól ismert gyártótól választani minőségi alkatrészt – nem egy drága termékről van szó, ám annál fontosabb szerepe van, így nem éri meg spórolni rajta. Amennyiben nem érzed magad kellően hozzáértőnek, akkor érdemes inkább egy autószervizbe vinni a kocsit, ahol mindenképp szakszerű az olajcsere.

A gyújtásrendszer alkatrészeit sem szabad elhanyagolni

A motor megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a gyújtásrendszer alkatrészei, így a gyertyák, gyújtáskábelek és gyújtótekercsek is jó állapotban legyenek. Bizonyára a legtöbben tudják, de azért érdemes megemlíteni, hogy a dízelmotoros autókban izzítógyertyák dolgoznak, míg a benzinesekben gyújtógyertyák. Amennyiben a motor gyújtáskihagyását tapasztalod, akkor valószínűleg a gyertyákkal van valami probléma. Fontos, hogy odafigyelj az állapotukra, és mindig időben cseréld őket, ugyanis csak jó állapotú gyertyákkal tartható fenn az erőforrás maximális teljesítménye és hatékonysága. Benzinüzemű motoroknál érdemes legalább évente egyszer újra cserélni a régi gyújtógyertyákat, míg az izzítógyertyákat elegendő kb. 20 000 kilométer futásteljesítményenként. Persze a gyertyák ideális csereintervallumát nagyban befolyásolja a kocsid életkora, a kézikönyvben azonban biztosan találsz erre vonatkozó, megbízható információt.

A gyertyákra szerencsére a legtöbb autótulajdonos figyelni szokott, ám a gyújtótekercsek és gyújtáskábelek állapotára már annál kevesebben. A legjobb, ha a gyertyacserével egyidejűleg a vezetékeket vagy a gyújtótekercs-készletet is újakra cserélteted. Mondhatni, „kéz a kézben járnak”, mivel a tekercs, illetve a kábelek nélkül nem tud létrejönni kellő robbanás a belső égésű motorokban. Gyújtáskábel készleteket jellemzően a régebbi modellekben, míg a gyújtótekercs-készleteket inkább az újabb modellekben alkalmazzák a gyártók.

Próbáld ki az üzemanyagrendszer-tisztító adalékot

A különböző típusú benzin- és dízelmotorokhoz különféle típusú üzemanyagrendszer-tisztító adalékokat terveznek a gyártók. Alapvetően a jó minőségű üzemanyagokat már ellátják a kellő adalékokkal, melyek segítenek fenntartani az erőforrás élettartamát, de ha biztosra akarsz menni, érdemes kipróbálnod néha, egy-egy tankolásnál valamely üzemanyagrendszer-tisztító adalékot. Ezekkel az adalékanyagokkal elég hatásos eredményeket lehet elérni, melyről érdemes neked is meggyőződnöd.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat