Nem marad otthon sem a gyerek, sem a csomag – mit kell tudnia egy jó családi autónak?

Jussunk el biztonságban A pontból B-be, és férjenek be a gyerekek is meg a csomagok is: na és legyen benne klíma. Milyen egy jó családi autó? Ennek jártunk utána.

A legfontosabb szempont a biztonság

Két-három gyerek a háztartásban behatárolja, milyen autóval járjon a család. Amíg kicsik, el kell, hogy férjenek hátul a gyerekülések – és ezeket lehessen biztonságosan rögzíteni, az ISO szabvány szerint. A gyerekszámmal arányosan a csomagok mennyisége is nő. Az sem baj, ha két gyerekülés közé egy felnőtt is be tud ülni – ez például egy alap Suzukiban csak sovány felnőttekkel kivitelezhető. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni – na persze az ár mellett –, amikor autót keres a család. A legelső szempont, csomagtér, beltér ide vagy oda, a biztonság, és az ehhez hozzájáruló tartozékok. Ilyen például a függönylégzsák vagy a menetstabilizáló, a kipörgésgátló. Minden, ami segít, hogy egy baleset esetén épen húzzák ki a gyerekeket az autóból, vagy hogy a baleset be se következzen. Ide tartozik az is, hogy biztonságosan lehessen rögzíteni a csomagokat – a praktikus egyterűeknél kell nagyon figyelni ezen a téren. A hátulról az utastérbe potyogó holmik sérülést is okozhatnak – vagy „csak” ijedtséget, amiből viszont baleset is lehet, ha a szülő egy pillanatra félrenéz az útról.

Praktikus az egyterű, de beférünk kisebbe is

A családi autó hagyományos „formája” a kombi, de az egyterűek egyre közkedveltebbek, hiszen akárhogy is nézzük, ezekbe tudjuk a legtöbb holmit és gyereket egyszerre berámolni. Akár vállalkozásoknak is megfelel, ha sűrűn kell szállítani nagyobb dolgokat. Az elhúzható ajtó örömeit nem kell senkinek ecsetelni, akinek a gyereke vágta már bele a szomszéd autó karosszériájába az ajtót, mert ugye családi parkolót hol ki lehet fogni, hol nem. Jóval több csomag is szállítható ezekben a járgányokban, és bár alapból öt üléssel árulják, ez hétre bővíthető felárért. Ha később veszünk hozzá üléseket, az drágább mulatság. Persze nem csak egyterűben vagy kombiban: „sima” ötszemélyes autóban is elférhet a család, de szűkösebben. A csomagokkal is spórolósabban kell bánni. Szintén alapvető a klíma, hosszabb nyári utakon a meleg rosszullétet is okozhat. Vásárlás előtt érdemes más családosok tapasztalatait kikérni egyes márkákkal, modellekkel kapcsolatban, hiszen használat közben derül ki sok bosszantó vagy örömteli sajátosság. Végezetük egy hasznos apróság: ha jót akarunk magunknak, lehet az autó hófehér – de kívülről legyen az! Gyerekek mellett nem sokáig marad szép a szőnyeg, a kárpit, ha világos.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat